Ο ρόλος των γυναικών στις κινητοποιήσεις για την δημοκρατία στην Αίγυπτο

 Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κινήματος που οδήγησε στην αποχώρηση του Μουμπάρακ διαδραμάτισαν οι γυναίκες.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν από τις πρώτες μέρες και μεγάλος αριθμός γυναικών. Διανυκτερεύαν μαζί με τα παιδιά τους σε σκηνές, τραγουδούν και ζητούν την άμεση παραίτηση του προέδρου τους.

Οι περισσότερες γυναίκες κρατούσαν στα χέρια τους σακούλες με τρόφιμα και κουβέρτες. Νεαρά κορίτσια, ηλικιωμένες γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες συνωστίζονταν καθημερινά στην πλατεία της Απελευθέρωσης για να στηρίξουν το δημοκρατικό κίνημα. “Να φύγει αυτός, εμείς δε φεύγουμε”, φώναζαν.

 

“Ουσιαστικά ακόμη δεν έχει αλλάξει κάτι”, λέει μια φοιτήτρια. “Μπορεί να άλλαξαν προσωπεία, αλλά οι συνταγματικές ρυθμίσεις τις οποίες θέλουμε να αλλάξουμε, παραμένουν οι ίδιες. Η αλλαγή τους δεν απαιτεί χρόνο. Μπορούν να γίνουν γρήγορα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει διασφαλιστεί ούτε η ελευθερία του τύπου ούτε ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσο δεν ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα δεν εμπιστευόμαστε κανέναν”.  

 “Ο Μουμπάρακ μας έφερε κοντά” 

Δίπλα της κάθονται άλλες δυο γυναίκες, μια 60χρονη και μια 30χρονη οι οποίες γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων: “Εδώ είμαστε όλοι μαζί, φτωχοί, πλούσιοι, δεν υπάρχουν πια διαφορές”, λέει η νεαρή.

Η ηλικιωμένη κυρία διηγείται ότι τις πρώτες μέρες παρακολουθούσε τα γεγονότα από το σπίτι μέσω της τηλεόρασης. Η ανησυχία της για τα παιδιά της, που βρέθηκαν από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, έφερε τελικά και την ίδια στην πλατεία Ταχρίρ:

“Ανησυχούσα πάρα πολύ για την κόρη μου και τα εγγόνια μου. Φοβόμουν και έκλαιγα. Μετά όμως ήρθα στην πλατεία και διαπίστωσα πόσο στηρίζει ο ένας τον άλλο. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του Μουμπάρακ, το καλύτερο που έχει κάνει για μας, μας έφερε όλους κοντά. Είχαμε αποξενωθεί ο ένας από τον άλλο, αλλά τώρα αλληλοστηριζόμαστε. Φανταστείτε, αν χάσεις εδώ το κινητό σου ή το πορτοφόλι σου, όποιος το βρει το επιστρέφει αμέσως!”

Νεαρά κορίτσια, ηλικιωμένες γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες συνωστίζονται καθημερινά στην πλατεία της Απελευθέρωσης για να στηρίξουν το δημοκρατικό κίνημα“Αυτή είναι η πραγματική Αίγυπτος”

“Εδώ ακούω λόγια που είχα να ακούσω πολύ καιρό”, έρχεται να προσθέσει η κόρη της. “Οι άνθρωποι ζητούν συγνώμη αν σε σκουντήσουν κατά λάθος. Γίνεται χαμός, αλλά κανένας άνδρας δε σε κοιτά και ούτε σε ακουμπά. Το αντίθετο μάλιστα, κάνουν χώρο για να περάσεις”.

 “Αυτή είναι η πραγματική Αίγυπτος”, ακούγεται τις τελευταίες ημέρες συχνά στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Σαν να δημιουργήθηκε ένα νέο κράτος στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου οι ίδιοι οι πολίτες φροντίζουν για την καθαριότητα, όπου ο ένας βοηθά τον άλλο και υπάρχει αλληλοσεβασμός. “Εδώ είναι το μέλλον”, λέει η ηλικιωμένη. “Από εδώ ξεκινά ένα πολύ καλό μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μου, εδώ από την πλατεία Ταχρίρ”.

Πηγή: DW-de / Esther Saoub (SWR) / Κώστας ΣυμεωνίδηςΥπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος