Νέο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων από την Κίνα προβληματίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Η Κίνα ενέταξε στο Ναυτικό της το πρώτο από μια σειρά αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων νέας γενιάς η προηγμένη σχεδίαση των οποίων αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Η φρεγάτα Kunming με αριθμό σκάφους 172 είναι το πρώτο αυτό της κλάσης Luyang III η οποία αναμένεται να αποδώσει συνολικά 12 σκάφη.

 

«Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από εισαγόμενη τεχνολογία, ανάστροφη μηχανική και εγχώρια τεχνογνωσία η Κίνα έχει καλύψει  εντυπωσιακά το κενό μεταξύ της ίδιας και των δυτικών κρατών», αναφέρει  πόρισμα του αμερικανικού γραφείου Ναυτικών πληροφοριών.

 

Το κινεζικό αντιτορπιλικό έχει μέγιστο εκτόπισμα 7.500 τόνων ενώ διαθέτει κάθετο εκτοξευτή βλημάτων 64 θέσεων HHQ-9B από το οποίο μπορούν να εκτοξεύονται μια σειρά πύραυλων όπως επιφανείας-επιφανείας, επιφανείας-αερος αλλά και βλήματα cruise όπως εκτιμά των αμερικανικό Ναυτικό. Παράλληλα διαθέτει ραντάρ τύπου Type 346 Dragon Eye το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον προηγμένα ραντάρ κινεζικής σχεδίασης.