Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, παρά τα στοιχεία της Baker Hughes που έδειξαν ότι ο αριθμός των ενεργών εξεδρών γεώτρησης πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχώρησε για έβδομη εβδομάδα στη σειρά. Ειδικότερα, μειώθηκαν κατά 31 στις 467.
Ειδικότερα, οι συνολικές ενεργές εξέδρες των ΗΠΑ, μαζί με αυτές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 48 στις 571. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η συνολική καταμέτρηση των εξεδρών των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 885, με τις εξέδρες πετρελαίου να υποχωρούν κατά 673.
Το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,83 δολ. ή 2,6% στα 30,85 δολάρια το βαρέλι και τερμάτισε την εβδομάδα στο -8,1%, ενώ το brent παράδοσης Απριλίου σημείωσε πτώση 0,40 δολλάρια ή 1,2% στα 34,04 δολάρια το βαρέλι, στο -5% για την εβδομάδα.
Οι πιέσεις στο πετρέλαιο ήταν αποτέλεσμα των ανησυχιών των επενδυτών για την υπερπροσφορά αργού, με τις προσδοκίες για μία συμφωνία των χωρών να μειώσουν την παραγωγή να εξανεμίζονται. Παράλληλα, τα αδύναμα αποτελέσματα για την ανεργία στις ΗΠΑ επηρέασαν παγκοσμίως τις αγορές.
Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, αν και ο ρυθμός επιβράδυνε αισθητά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικές εν μέσω των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων.
Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 151.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Την ίδια στιγμή, η ανεργία – η οποία προκύπτει από διαφορετική έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά – υποχώρησε στο 4,9%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ανεργία υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 5% από τον Νοέμβριο του 2007.
Οι αγορές βρίσκονται σήμερα σε ένα «καλολαδωμένο σπιράλ θανάτου», λένε από την πλευρά τους οι αναλυτές της Citigroup. “Φαίνεται ότι τέσσερα στοιχεία οδηγούν στο αρνητικό έδαφος της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών”, τονίζουν οι αναλυτές και εξηγούν: το δολάριο, οι χαμηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων, οι ασθενέστερες εμπορικές και κεφαλαιακές ροές, καθώς και η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών.
Η Citigroup προβλέπει 4% άνοδο του δολαρίου και τις τιμές του πετρελαίου να διαμορφώνονται στα 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι αγορές να καταφέρουν να σταματήσουν να δίνουν «καύσιμο» στη συντονισμένη παγκόσμια ύφεση.«Όλοι θα πρέπει όλοι φοβούνται τον ‘αργομαγγεδώνα’», καταλήγει η Citi.{jcomments on}