Ναυάγια στον Ελληνικό Βυθό – Κατάδυση στην ιστορία τους…

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» παρουσιάζει τη δίγλωσση έκδοσή του που αφορά στην ιστορία των είκοσι από τα πιο γνωστά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών του 20ού αιώνα. Έγιναν γνωστά άλλα για τον μεγάλο αριθμό ψυχών που χάθηκαν στα κουφάρια τους και άλλα πάλι για τις ένδοξες στιγμές γενναιότητας και αυταπάρνησης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του τόμου ζωντανεύουν οι ιστορίες τους.

Οι ελληνικές θάλασσες είναι κατάσπαρτες από ναυάγια όλων των περιόδων της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού. Χιλιάδες οι θησαυροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα από τα ναυάγια αυτά και ποιος ξέρει πόσοι άλλοι κρύβονται θαμμένοι στην άμμο, στα βράχια, στα σάπια καραβόσκαρα, στα πληγωμένα πολεμικά πλοία και σε τόσους άλλους τύπους ναυαγίων.

Ο υποβρύχιος κόσμος και οι άνθρωποι που καταδύονται σε αυτόν, μου προκαλούσαν πάντα θαυμασμό και μια μεγάλη περιέργεια να τους γνωρίσω και μέσα από αυτούς να γνωρίσω την ιστορία των ναυαγίων της πατρίδας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνεργασία με τον πρωτοπόρο των καταδύσεων στην Ελλάδα, Κώστα Θωκταρίδη, ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και για το Ίδρυμα και για εμένα προσωπικά.Η ευτυχής συγκυρία συνίσταται στο ότι ο Κώστας Θωκταρίδης, εκτός από την εξαιρετική του επαγγελματική επάρκεια που τον έχει καθιερώσει ως τον γνωστότερο και πλέον καταρτισμένο δύτη στην Ελλάδα, έχει να επιδείξει ένα ολοκληρωμένο αρχείο για ναυάγια, που όμοιό του δεν υπάρχει στην πατρίδα μας. (Απόσπασμα από τον πρόλογο του Πρόεδρου του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» , Πάνου Κ. Λασκαρίδη)

Στις ελληνικές θάλασσες ναυάγησαν χιλιάδες πλοία, εμπορικά, πολεμικά κάθε είδους. Ένας καλός φίλος μάς ρώτησε κάποτε ποιο είναι το πιο σημαντικό ναύαγιο στον ελληνικό χώρο. Ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Καταπιαστήκαμε με ναυάγια που ναυπηγήθηκαν από την εποχή του ατμού και ύστερα, μιας και από τα ξύλινα ιστιοφόρα ελάχιστα υπολείμματά τους διατηρούνται ορατά στον βυθό. Ένα βασικό κριτήριο στην επιλογή που κάναμε, ήταν να είναι εφικτή η κατάδυση στον χώρο του ναυαγίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μια ικανοποιητική περιγραφή από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Navagia 1

Στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών υπάρχει ένα απέραντο μουσείο όπου εκτίθενται δείγματα από όλα σχεδόν τα πλοία που ταξίδεψαν σε αυτές. Τα ναυάγια που αναπαύονται στον βυθό αποτελούν τμήμα της νεότερης ναυτικής ιστορίας και ευελπιστούμε ότι το βιβλίο αυτό θα βοήθησει στην άναδειξή τους και στην προστασία τους.
(Απόσπασμα από τον πρόλογο των συγγραφέων Κώστα Θωκταρίδη και Άρη Μπιλάλη)