/

Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων: Παρουσίαση ευρωπαϊκού έργου για τους ναυτικούς 

xios1Η Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων πραγματοποίησε την Αυγουστιάτικη συνάντηση των Μελών και Φίλων της, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 στο νησί της Χίου, στο ξενοδοχείο Grecian Castle.  Η φετινή εκδήλωση συνδύασε με επιτυχία την αντάμωση Μελών και Φίλων στον τόπο καταγωγής τους αλλά και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος “Prometheas” στο οποίο η Λέσχη μας συμμετέχει εδώ και καιρό σε συνεργασία με την εταιρεία IDEC S.A.. Την εκδήλωση επιπλέον τίμησαν με την παρουσία τους: ο Yπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κος Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου στον τομέα Τουρισμού & Kοινωνικής Μέριμνας κος Νικόλαος Νύκτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου στον τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κος Παντελής Μπουρνιάς, ο Διοικητής της ΑΕΝ Οινουσσών κος Δημήτριος Κλουμάσης,ο Υποναύαρχος ε.α. Λ.Σ κος Σταύρος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΣ ΑΕΝ Χίου κος Ανάργυρος Χατζελένης, ο πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου κος Στυλιανός Κουμπιάς, ο πρόεδρος Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου κoς Ζαχαρίας Κυλαδίτης, ο κος Μιχάλης Παριάρος (Cosmos Training Center/Chios) και ο πρόεδρος της ΕΒΑΤ (Ένωση Βρονταδουσίων Αττικής) κος Ιωάννης Γκιάλας.Ο Πρόεδρος της Λέσχης, Καπτ. Αντώνης Πιτσιλός προλόγισε την εκδήλωση κάνοντας μία εισαγωγή πάνω στο θέμα του προγράμματος Prometheas που στόχο έχει την ψυχική υγεία των ναυτικών μας. Κατόπιν τον λόγο έλαβαν, ο κος Άρης Χρονόπουλος – πρόεδρος της IDEC S.A. και η συνεργάτιδά του – Project Manager κα Ειρήνη Γκότση.

xios2

Το έργο PROmoting MEnTal HEAlth at Sea, όπως είναι το πλήρες όνομα του έργου Prometheas, είχε από την αρχή ως στόχο, την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας & της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός προγράμματος κατάρτισης και μαθησιακών πόρων για να χρησιμοποιηθούν από τις ναυτιλιακές εταιρίες μας για τους ναυτικούς τους, σχετικά με τη διατήρηση και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Ασχολήθηκε με όλα εκείνα τα ζητήματα που απορρέουν από τα προβλήματα ψυχικής υγείας και έχει ήδη προσφέρει στους εκπαιδευόμενους & τις εκπαιδευόμενες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Κύρια ομάδα-στόχος του έργου Prometheas είναι οι καπετάνιοι και μηχανικοί του εμπορικού ναυτικού, οι δόκιμοι και ναυτικοί μας. Επιπλέον ωφελούμενοι θα είναι εκπαιδευτές/τριες σε θέματα ψυχικής υγείας και εκφοβισμού, κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και σύμβουλοι του τομέα, καθώς και ναυτικές ακαδημίες και ναυτιλιακές εταιρείες. Το πρόγραμμα βρίσκεται στα τελευταία του βήματα, αφού ολοκληρώνεται με την πιλοτική του εφαρμογή στα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 με συμμετοχή 150 Ελλήνων ναυτικών.

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Χίων έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μία πολύ καλή συνεργασία στο χώρο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μέσα από αυτά εμπλουτίζουμε την τεχνογνωσία μας και αναπτύσσουμε μία εξωστρέφεια ως Σωματείο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Λέσχης μας Καπτ. Αντώνης Πιτσιλός.