Μικρή η ωφέλεια του ελληνικού τουρισμού από την αιγυπτιακή κρίση

Η Ισπανία και η Τουρκία είναι προς το παρόν οι «μεγάλοι κερδισμένοι» της κρίσης στην Αίγυπτο. Και η Ελλάδα αντλεί τώρα μικρότερα οφέλη, εμφανίζει όμως θετικές προοπτικές για το καλοκαίρι του 2011 οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Dewche Welle.

 

Αφορμή στο δημοσίευμα έδωσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με το οποίο  οι δυο μεγάλοι γερμανικοί τουρ οπερέιτορ (TUI & Thomas Cook) προωθούν προς αυτές τις δυο χώρες το μεγαλύτερο μέρος των πελατών τους που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους για την Αίγυπτο. Ο όμιλος TUI μάλιστα έχει προωθήσει ήδη 40.000 πελάτες του που επρόκειτο να πετάξουν στην Αίγυπτο στις Κανάριους Νήσους, ενώ άλλους 10.000 στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η Ελλάδα κερδίζει το καλοκαίρι

Σύμφωνα πάντα με α ξένα δημοσιεύματα η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει τουριστικά ωφέλη το καλοκαίρι, όταν θα έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.  Στο μεταξύ οι Κανάριοι Νήσοι φαίνεται να «βουλιάζουν» αυτό το διάστημα από τους τουρίστες. Κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο αναμένονται στο δημοφιλές νησί 300.000 επιπλέον τουρίστες.

 

Η εκπρόσωπος του ομίλου Thomas Cook, Νίνα Κέρκε εξηγεί: «Οι τουρίστες που είχαν σκοπό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να κάνουν τα μπάνια τους στην Αίγυπτο ή την Τυνησία, έχουν κατά νου συγκεκριμένους προορισμούς, δηλαδή χώρες με θερμό κλίμα, συγκρίσιμο με τις καιρικές συνθήκες της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Συγκεκριμένα προτιμούν τις Καναρίους Νήσους, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όσο όμως προχωρά ο τουριστικός τους σχεδιασμός προς το καλοκαίρι, ή και την άνοιξη, τότε προστίθενται στις προτιμήσεις τους και άλλοι προορισμοί, όπως η Μαγιόρκα, η ηπειρωτική Ισπανία και η Ελλάδα».

Τους χειμερινούς μήνες η Ελλάδα δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες και για τον λόγο αυτόν δεν υπάρχουν σχετικοί κατάλογοι. Τους χειμερινούς μήνες οι τουρίστες μπορούν να αντλήσουν προσφορές για διακοπές στην χώρας μας μόνο μέσω του διαδικτύου, των ταξιδιωτικών γραφείων και των γραφείων του ΕΟΤ όπου υπάρχουν. Η απουσία χειμερινών καταλόγων από τους τουρ οπερέιτορ επιβεβαιώνει ότι τα πολύκροτα σχέδια των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων και του ΕΟΤ για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. 

Θετικό πρόσημο εμφανίζει για την Ελλάδα η TUI 

Πάντως εάν συνεχιστεί η κρίση στην Αίγυπτο ίσως επωφεληθούν και άλλες χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, παρατηρεί και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός – «που επλήγη τα τελευταία χρόνια από την παρ’ ολίγον χρεοκοπία και τις πεπαλαιωμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις – ανασαίνει και πάλι».

Κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις ανάκαμψης διαπιστώνει και ο όμιλος TUI. Και όπως λέει η εκπρόσωπος του, Αλέξα Χιούνερ: «Η θερινή σαιζόν 2011 πΠεριμένοντας τους τουρίστεςου άρχισε να προσφέρεται στα τουριστικά πακέτα από τον περασμένο Νοέμβριο δεν άρχισε καλά για την Ελλάδα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε ότι εξελίσσεται καλύτερα και εμφανίζει θετικό πλέον πρόσημο. Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος TUI σημειώνει μια αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα όσον αφορά το καλοκαίρι του 2011».

«Τουρίστες που πέρυσι δεν πέρασαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα το κάνουν φέτος»

Η εκπρόσωπος της Thomas Cook εκτιμά ότι ακόμη είναι νωρίς για να διαγνώσει κανείς τάσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι. Διαπιστώνει πάντως ότι το κλίμα για την Ελλάδα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, όταν οι εικόνες των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας έκαναν τον γύρο του κόσμου. «Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά στις διάφορες χώρες και τις ειδήσεις που μεταδίδονται. Οι δυνητικοί τουρίστες από τη Γερμανία ακούν φυσικά ράδιο και βλέπουν τηλεόραση και όταν διαπιστώνουν ότι σε κάποια χώρα που τους ενδιαφέρει προκύπτουν προβλήματα, το σκέφτονται δύο φορές προτού την επιλέξουν για τουριστικό προορισμό. Στην Ελλάδα σήμερα τα πράγματα είναι ήσυχα και η φετινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με την περσινή. Νομίζω λοιπόν ότι πολλοί τουρίστες που πέρυσι ματαίωσαν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα τις κάνουν φέτος», επισημαίνει η Νίνα Κέρκε.