ΠΕΜΕΝ: Μετακυλίουν το κόστος των test στους ναυτεργάτες

ναυτεργατες, απεργία, ΠΕΜΕΝ

 

ναυτεργατες, απεργία, ΠΕΜΕΝΤα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, αλλά και της πρόληψης για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-COV-19, στους ναυτεργάτες. Σε ανακοίνωση τους τα σωματεία αναφέρουν:
«Δυο χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 και πάνω από 29.000 απώλειες στη χώρα μας, με τη κυβέρνηση να αρνείται, όλη αυτή τη περίοδο, να πάρει ουσιαστικά μετρά για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, αντίθετα και σε συνέχεια της προπαγανδιστικής εκστρατείας περί ατομικής ευθύνης, με νέα ΚΥΑ (Αριθμ.24416/03-05-2022) μετακυλίει το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, αλλά και της πρόληψης για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-COV-19, στους ναυτεργάτες και στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα η νέα ΚΥΑ προβλέπει για τους ναυτεργάτες:
Άρθρο 2 «Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Χρόνος διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου
1. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, είναι υποχρεωτικός για τους ναυτικούς του άρθρου 1, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους στο συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση εργασίας πλοίο και πραγματοποιείται με ευθύνη και δαπάνη του ναυτικού.
2. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται υποχρεωτικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο Π.Δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς, με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών προ Τετάρτης εκάστης εβδομάδας με ευθύνη και δαπάνη του υπόχρεου ναυτικού.»
Παράλληλα, συνεχείς είναι οι καταγγελίες για κρούσματα σε καράβια της ακτοπλοΐας, εκεί που οι ναυτεργάτες εργάζονται, σιτίζονται, αναπαύονται και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες επιβάτες, με αποτέλεσμα να εκτίθενται αντικειμενικά, σε καθημερινή βάση, σε συνθήκες υψηλού υγειονομικού κινδύνους.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, καταγγέλλουν τη νέα ρύθμιση της ΚΥΑ και επισημαίνουν ότι τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης στους ναυτεργάτες, για την αποτροπή της εξάπλωση της πανδημίας, είναι απαράδεκτο να επιβαρύνουν το μισθό των ναυτεργατών, πολύ περισσότερο, σε περίοδο ακρίβειας, λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος».