Με τουρκικά πλοία φεύγουν οι μετανάστες από την Ελλάδα

Από παράκτια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είχαν επιβιβαστεί στο ξύλινο αλιευτικό μήκους 30 μέτρων οι 263 οικονομικοί μετανάστες και προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

Αυτό προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που αλίευσε η προανάκριση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας ενώ επισημαίνεται ότι άλλοι 120 λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί σε ναυλωμένο σκάφος από τη περιοχή της Φοινικούντας με προορισμό την Ιταλία πριν από περίπου ένα μήνα.

  

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος βυθίστηκε σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Ιταλίας και 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες, εκτός από τους δύο διακινητές που επέβαιναν στο σκάφος, άλλος ένας αλλοδαπός διακινητής συνελήφθη στην Αθήνα και μετά από προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα πρόκειται να προσαχθεί ενώπιόν του κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Όπως εκτιμούν αξιωματικοί του Λιμενικού, όλοι η τύχη όλων των επιβαινόντων θα ήταν ξεγραμμένη εάν καθυστερούσε για λίγα λεπτά η εμφάνιση του Ολλανδικού πλοίου «MOMENTUM SCAN» το οποίο παρέλαβε τους Αυγανούς μετανάστες στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Λίγα λεπτά αργότερα το σκάφος κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε ενώ στη περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης 8 μποφόρ που προκαλούσαν υψηλούς κυματισμούς.

Επίσης θετικό ήταν το γεγονός ότι το ολλανδικό πλοίο ήταν φορτωμένο και αυτό διευκόλυνε την επιβίβαση των αλλοδαπών καθώς η κουπαστή του βρισκόταν σε αρκετά χαμηλό ύψος.

Όλοι οι διασωθέντες φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντιπισμό των 22 ατόμων που σύμφωνα με τους διασωθέντες έπεσαν στη θάλασσα. Στην επιχείρηση συμμετέχουν σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, πλοίο ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέον φορτηγό πλοίο.