του Ηλια Μπελλου
Την άμεση εκκίνηση των στρατηγικών σχεδιασμών και επενδύσεων της Cosco για την Ελλάδα και τον Πειραιά σηματοδοτεί η έλευση στην Αθήνα
του προέδρου της China Cosco Shipping Corporation Limited, Σου Λιρόνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής”.
Η επίσκεψη του επικεφαλής του κινεζικού ομίλου, ο οποίος θα συναντηθεί με κορυφαίους κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, συμπίπτει με την ολοκλήρωση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ, στον Αγιο Νικόλαο, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, έργο το οποίο θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για επενδύσεις που δρομολογήθηκαν από τον ΟΛΠ και τη θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε., οι οποίες είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από την εξαγορά της εισηγμένης διαχειρίστριας του λιμανιού. Στον πρόεδρο της China Cosco Shipping Corporation θα παρουσιαστεί και το χρονοδιάγραμμα του επενδυτικού πλάνου του ομίλου για τον ΟΛΠ. Η Cosco πρόκειται να επενδύσει σε βάθος χρόνου περί τα 200 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Μέρος των επενδύσεων δεν περιλαμβάνεται στα 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί συμβατικά η Cosco ότι θα υλοποιήσει με τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αφορούν κυρίως στη ναυπήγηση και εγκατάσταση πλωτών γεφυρών δεξαμενισμού, ικανών να εξυπηρετήσουν τα μεγαλύτερα εν λειτουργία πλοία. Παράλληλα θα κατασκευάσει τόσο το πρώτο στάδιο της επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, που προβλέπεται στις δεσμευτικές επενδύσεις, αλλά και το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι συνολικά έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού ικανές να φιλοξενήσουν τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια διεθνώς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δεσμευθεί για επενδύσεις 136 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο, ενώ υπολογίζεται πως μαζί με τη δαπάνη για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου οι επενδύσεις αυτές θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ συνολικά. Σήμερα ο ΟΛΠ μαζί με τον καινούργιο προβλήτα στον Αγιο Νικόλαο, που θα εγκαινιαστεί σημερα Δευτέρα, διαθέτει 10 συνολικά θέσεις για κρουαζιερόπλοια.
Όπως έχει εξηγήσει στην “Κ” ο Σου Λιρόνγκ, η Cosco Shipping καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την οικοδόμηση μεγάλων διαδρόμων ναυτιλίας και επιμελητειακής υποστήριξης ώστε να ενισχύσει τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. “Θα ενδυναμώσει έτσι τη διοίκηση και λειτουργία του λιμανιού και θα συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους θεσμούς, ώστε να μετατρέψει τον Πειραιά σε πρώτης κατηγορίας λιμάνι διεθνώς”.
Συνολικά, οι επιπλέον των συμβατικά δεσμευτικών (350 εκατ. ευρώ) επενδύσεις που θα υλοποιήσει ο κινεζικός όμιλος ανεβάζουν την αξία του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου της στα 600 εκατ. ευρώ περίπου.
Ηδη πάντως η υπό ολοκλήρωση κατασκευή του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ και η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού δαπάνης 230 εκατ. ευρώ, –ανεξαρτήτως των νέων επενδύσεων ύψους 600 εκατ. που προαναφέρθηκαν– αυξάνει σημαντικά τη δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά από 3,7 εκατ. ΤΕU σε 6,2 εκατ. TEU, τουλάχιστον.
Νέος “χαρτοπόλεμος” στο λιμάνι
Οι πρώτες “αψιμαχίες” μεταξύ του νέου management στον ΟΛΠ και του υπουργείου Ναυτιλίας άρχισαν. Υπηρεσίες του υπουργείου δείχνουν να παραγνωρίζουν την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος (ΡΑΛ) και τα δικαιώματα του ΟΛΠ και επιχειρούν να αλλάξουν το καθεστώς που αφορά τις ευκολίες διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, οι φορείς διαχείρισης των λιμανιών οφείλουν να προσφέρουν ευκολίες υποδοχής αποβλήτων και σχέδιο μέσω του οποίου θα γίνεται η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από τα πλοία. Επίσης προβλέπεται κατάλληλος μηχανισμός χρεώσεων και τελών, ώστε να δημιουργούνται κίνητρα για την παράδοση των αποβλήτων, με τη διεθνώς αποδεκτή αρχή ο “ρυπαίνων πληρώνει”. Ο ΟΛΠ έχει επιλέξει με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς έναν ανάδοχο για τις υπηρεσίες υγρών αποβλήτων (HEC), έναν για τα στερεά (Antipollution), έναν για την καθαριότητα (Οικολογική) και έναν για τη θαλάσσια απορρύπανση (Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος). Ομως το υπουργείο, εσχάτως, εμφανίζεται να θέλει να αποσπάσει από τον ΟΛΠ αρμοδιότητες και από τους αναδόχους δραστηριότητες. Και έχει ξεκινήσει έτσι “χαρτοπόλεμος” μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και των οργάνων του ΟΛΠ.
www.kathimerini.gr