Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

Ρυθμιστική αρχή λιμένων, ΟΛΠ

Με πολύ ισχυρή πλειοψηφία ενέκρινε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) αφού έληξε η θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας καταψήφισε μόνον η Χρυσή Αυγή.

Η νέα διοίκησης της ΡΑΛ αποτελείται από τους κ.κ.  Παναγιώτη – Ιάσωνα Αγγελόπουλο, Αθανάσιο Τορουνίδη, Παναγιώτη Κουφό, Μαρία Καραφώτη – Φωτιάδου, Κωνσταντίνο Χλωμούδη, Βασίλειο Γεωργίου, Σπυρίδωνα Γρίνο, Ελένη Βελουδογιάννη, Βασίλειο Κορκίδη, Θεόδωρο Λυμπέρη και Δημήτριο Μπαϊρακτάρη.

Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι τα λιμάνια πλέον οι πύλες εισόδου, εμπορευμάτων που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή προς την ΕΕ. Ταυτοχρόνως αποτελούν και την έξοδο της  Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή. Είπε ότι έχουν ήδη γίνει με επιτυχία ιδιωτικοποιήσεις δύο λιμανιών, με πλήρη διασφάλιση πρωτίστως των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής,  τα λιμάνια  -και σε ότι αφορά την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, εμπορευμάτων, σε ότι αφορά την κρουαζιέρα και τα τουριστικά σκάφη αναψυχής,-  όλα τα λιμάνια, οι όρμοι, τα αγκυροβόλια, ξεπερνούν τα 110.  Για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί και έχουν ιεραρχηθεί. Υπάρχει πλέον, για πρώτη φορά, εθνική επιτροπή επεξεργασίας των πολιτικών πάνω στα θέματα αυτά, δηλαδή στα θέματα της ανάπτυξης της λιμενικής βιομηχανίας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι φιλοδοξία του Υπουργείου είναι να μετατραπεί ο Πειραιάς σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. «Θα πρέπει να σας πω ότι στον τομέα υπάρχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις από πλευράς εγκατάστασης νέων εταιρειών στο λιμάνι και θεωρώ, ότι η νέα Ρυθμιστική Αρχή, αποτελούμενη από ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά έχουν καταδείξει και καταγράψει με το βιογραφικό τους μια εξαιρετικά καλή πορεία, θα συμβάλλει περεταίρω σε αυτό. Θεωρώ, ότι είναι μια σύνθεση πολύ καλή. Επίσης, θα ζητήσω από την Επιτροπή, έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να καλέσει εδώ όλους αυτούς στους οποίους δίνει την ψήφο της και να τους  ελέγξει, με τον πιο αυστηρό τρόπο», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.