Σκοπός είναι να αναδειχτεί προτιμητέος επενδυτής εντός του ίδιου μήνα και η συναλλαγή να κλείσει εντός των πρώτων ημερών του 2016 ώστε να μπορέσει το έσοδο να εγγραφεί στη χρήση του 2015.
Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, από τα περιεχόμενο επιστολής του ΤΑΙΠΕΔ που απεστάλλει χθες δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στους υποψηφίους επενδυτές που συμμετέχουν ενεργά στο τελευταίο μέρος της δεύτερης φάσης του σχετικού διαγωνισμού.
Πρόκειται για την κινεζικών συμφερόντων Cosco Pacific, την ολλανδική APM Terminals, που αποτελεί θυγατρική της δανέζικης Maersk και την εκ των Φιλιππίνων International Container Terminals Services.
Οι επιστολές είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί προ δεκαημέρου οπότε και σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωνε ότι επεξεργάζεται μικρής έκτασης τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού, τους οποίους και δεσμευόταν πως θα επικοινωνήσει άμεσα σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη Β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.
Η βασική αλλαγή που κοινοποιήθηκε χθες είναι η διάθεση ποσοστού 51% αντί του 67%. Το υπόλοιπο ποσοστό έως το 67% αναμένεται τελικά να δοθεί σε ύστερη φάση και ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει ο επενδυτής. Σημειώνεται πως κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών, πέραν του τιμήματος θα είναι και οι γενικότερες επενδύσεις και σχέδια του κάθε επενδυτή για την ανάπτυξη του λιμανιού.
Οι επενδύσεις αυτές, όπως και ο δημόσιος έλεγχος στον οποίο θα υπαχθεί το λιμάνι, αλλά και πολλοί ακόμα όροι, θα διασφαλιστούν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό δημόσιο και την συμφωνία μετόχων που θα υπογραφτούν, αμφότερες, μεταξύ δημοσίου και επενδυτή. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά μέτωπα των διαβουλεύσεων κατά τους επόμενους μήνες. Διαδικασία στην οποία εμπλέκονται τόσο το ΤΑΙΠΕΔ και οι επενδύτες όσο και ο ΟΛΠ και το υπουργείο οικονομικών.
Επιπλέον, σε ένα μήνα και ειδικότερα στις 13 Ιουνίου, συγκαλείται η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ στην οποία ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, δια του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 74,14% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης , έχει βάλει θέμα αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Πηγή: Γ.Μπέλλος-Καθημερινή