Τελυταία μέρα για το διαγωνισμό αγοράς του ΟΛΠ. “Όσοι πιστοί πρσέλθετε”

Δύο υποψήφιοι, η κινεζική cosco και το σχήμα υπό τις Morrison & Co – ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία, αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα που εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ, ενώ άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει η ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD, όπως είχε προαναγγείλει προ εβδομάδων σε δηλώσεις του ο  επικεφαλής τους Βλαντιμίρ Γιακούνιν.
Το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι δεδομένο, αλλά και οι Νεοζηλανδοί συμμετείχαν μέχρι το τέλος της διαδικασίας, όπως προκύπτει απ’ τις ερωτήσεις που κατέθεσαν. Πιθανότητες συμμετοχής στην πρώτη φάση του διαγωνισμούς έχουν και οι Ρώσοι, αν και πολλοί θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο.
 
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ λήγει το απόγευμα της Δευτέρας στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Ουδείς επίσης μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση και άλλου διακριτικού μέχρι στιγμής ομίλου.
 
Την ίδια ώρα βέβαια η πολιτική αντιπαράθεση για την τύχη του ΟΛΠ εντείνεται επικίνδυνα και μέσα στη συγκυβέρνηση. Τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και οι υποψήφιοι για τη δημαρχία του Πειραιά εκφράζονται πλέον ανοικτά κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. 
 
Η αντιπρόταση που έχει κατατεθ8εί, με βάση και τις θέσεις που έχει εκφράσει απ΄’ τυην πρώτη στιγμή ο επικεφαλής του ΟΛΠ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης προβλέπει τη διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου από το Δημόσιο και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης ανά δραστηριότητα του λιμανιού. 
 
Η άλλη πλευρά όμως, το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης και το ΤΑΙΠΕΔ αντιτείνουν ότι με την πώληση των μετοχών διασφαλίζεται ότι ο επενδυτής θα αναλάβει και θα έχει κίνητρο ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού και όχι σε επιμέρους τομείς. Επιπλέον η πώληση ισχυρού πλειοψηφικού πακέτου αναμένεται να τονώσει το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βελτιώσει ουσιαστικά το προσδοκώμενο αντάλλαγμα για το Δημόσιο. 
 
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης το ελληνικό δημόσιο πουλά το δικαίωμα χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά, και όχι τις υποδομές του ή τη γη. Ειδικότερα πουλά το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία της εισηγμένης εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ που κατέχει αυτό το δικαίωμα. Ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένα μέχρι το 2052 με σύμβαση παραχώρησης μεταξύ αυτού και του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Προκειμένου δε το δημόσιο να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του από την αποκρατικοποίηση αυτή του ΟΛΠ και να λάβει διασφαλίσεις για σειρά κρίσιμων  ζητημάτων  παράλληλα με τον διαγωνισμό προβαίνει και σε επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης αυτής σύμβασης. Πρόκειται για την σύμβαση παραχώρησης που κατέχει ο ΟΛΠ (Master Concession) και όχι τη σύμβαση εκμετάλλευσης των προβλητών 2 και 3 του Πειραιά με την Cosco Pacific η οποία θα συνεχίσει να συνοδεύει την εισηγμένη.

www.newmoney.gr