/

Σύριζα-ΚΚΕ κατά της νέας συμφωνίας Cosco -Κυβέρνησης για τον ΟΛΠ

olp15072021Απαράδεκτη εξέλιξη, για την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελεί η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς την ΟΛΠ ΑΕ, οου υπογράφηκε προχθές.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που προσθέτει τα εξής:

Οι τροποποιήσεις αφορούν στην μη εκτέλεση, εκ μέρους της COSCO, των υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκ. ευρώ, που ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει εντός της πρώτης πενταετούς επενδυτικής περιόδου, η οποία και έχει ήδη λήξει από τον περασμένο Αύγουστο.

Με την τροποποίηση αυτή, επιχειρείται η απαλλαγή της COSCO από τις συμβατικές της υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ισχύουσα σύμβαση και παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο επιβαρύνεται με την ανάληψη ευθυνών για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων.

Πρόκειται για τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης με την οποία απαλλάσσεται ο ΟΛΠ και η COSCO από την καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις εκτέλεσης των έργων αλλά και για την μη παροχή των ελαχίστων επιπέδων υπηρεσιών, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα   για την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων της πρώτης Επενδυτικής Περιόδου, δεκαπέντε έτη αργότερα ενώ της δεύτερης επενδυτικής Περιόδου ακόμη και εικοσιπέντε έτη αργότερα. Εισάγεται ο θεσμός των γεγονότων που αναστέλλουν τις προθεσμίες αυτές με αποτέλεσμα ο ΟΛΠ να έχει απεριόριστες δυνατότητες για παρατάσεις, ενώ δεν διασφαλίζεται ούτε η πρόοδός των υποχρεωτικών επενδύσεων ούτε η ολοκλήρωση τους.

Η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα και αυτά είναι: η διευκόλυνση της ΟΛΠ-COSCO να ζητά και να πετυχαίνει νέες τροποποιήσεις στο μέλλον οποτεδήποτε εξυπηρετεί την εταιρεία, προβλέπει την μη καταβολή ποινικών ρητρών για τις καθυστερήσεις των επενδύσεων ενώ παράλληλα παραδίδει το 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO που σημαίνει τουλάχιστον απώλεια εσόδων από τα μερίσματα για τα δημόσια ταμεία κα. Αυτή η διαδικασία συνιστά ΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ για τους εμπλεκομένους οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Με την τροποποίηση αυτή, δημιουργούνται στην ουσία οι προϋποθέσεις για την παράταση του χρόνου εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, γεγονός που από μόνον του είναι επιβλαβές για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Επομένως τόσο το ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όσο και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου που υπογράφουν την τροποποίηση της Σύμβασης φέρουν σοβαρές ευθύνες, ακόμη και αυτήν της παράβασης καθήκοντος.

Επιπλέον οι αρνητικές συνέπειες από μία τέτοια συμφωνία δεν σταματούν στη ζημία που θα υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο αλλά απειλούνται οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της Ζώνης και πολλοί άλλοι παραγωγικοί κλάδοι που σχετίζονται με το λιμάνι όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Παρατηρούμε ότι μέχρι τώρα οι κινήσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας καλύπτονται από πέπλο σιωπής και έχουν επιδεικτικά αγνοηθεί τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων των εκπροσώπων των ναυπηγοεπισκευαστών να δοθούν τα κείμενα στη δημοσιότητα σε πρώιμο στάδιο.

Συμπαρατασσόμαστε με αυτούς και ζητάμε η τροποποιημένη συμφωνία να μην έρθει νύχτα στη Βουλή. Αντίθετα να δημοσιοποιηθεί το κείμενο και να προηγηθεί μία δημόσια διαβούλευση με την συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων του Πειραιά που σχετίζονται με το λιμάνι και των φορέων της αυτοδιοίκησης. Η όποια τροποποίηση αφορά άμεσα και την δική τους καθημερινότητα, πρέπει να γνωρίζουν και πρέπει να έχουν λόγο.

 

Το ΚΚΕ

 

 

Η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ, τονίζει πως η εξέλιξη αυτή «είναι ενάντια στα δικαιώματα και στις ανάγκες των εργαζομένων στο λιμάνι και συνολικά των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων».

Σημειώνει πως πρόκειται για συνέχεια του «σίριαλ» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και της σύμβασης παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον επιχειρηματικό όμιλο, στο οποίο είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση της ΝΔ. «Πλέον έχει γίνει καθαρό, μέσα από το παράδειγμα της COSCO στον Πειραιά, ότι η καπιταλιστική κερδοφορία, τα επιχειρηματικά σχέδια και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων είναι ασυμβίβαστα με τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες».