Σε Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης

Σαμοθράκη

Τη Σαμοθράκη επισκέφτηκε την Παρασκευή 20/10/2017 ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και του Δημάρχου Σαμοθράκης κ. Αθανάσιου Βίτσα.

Ο κ. Λαμπρίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. κ. Χρήστο Δούκα, επισκέφτηκε το Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Σπυρίδωνα Ζουλίνο για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Λιμενικού Τμήματος, τις δραστηριότητές του, τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, το προσωπικό και την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού.

Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπρίδης, μαζί με τους κ.κ. Δούκα και Ζουλίνο επισκέφτηκαν τα λιμάνια των Θέρμων και της Καμαριώτισσας, όπου ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε από τον κ. Δούκα για τις εργασίες καθαρισμού των προσχώσεων στο αλιευτικό καταφύγιο Θέρμων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν. Ενημερώθηκε επίσης για τα έργα συντήρησης και αναβάθμισης της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης του λιμένα Καμαριώτισσας και για τα έργα ενίσχυσης του φωτισμού του.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκε στο διαδημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μόνιμη και οριστική λύση, τόσο για την επίλυση του προβλήματος των προσχώσεων στο λιμένα των Θέρμων όσο και για την ενίσχυση της δυνατότητας του λιμένα της Καμαριώτισσας να υποδέχεται μεγαλύτερα πλοία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη δέσμευση ποσού 340.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη σύνταξη μελέτης προστασίας από τις προσχώσεις του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων, για το οποίο έχει γίνει και η σχετική διακήρυξη, καθώς επίσης και στη διάθεση ποσού 350.000 ευρώ για την εκπόνηση του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα – ΠΕΑΛ (Master Plan) του λιμένα Καμαριώτισσας, το οποίο έχει ήδη ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο.

Η ολοκλήρωση των μελετών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα των λιμενικών υποδομών του νησιού, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν νέες δυνατότητες στην ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με τα υπόλοιπα νησιά και την ενδοχώρα.

Επίσης ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού ζητήματος και δήλωσε ότι αξιολογείται με θετικό τρόπο η πρόταση για τη σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης – Λήμνου – Μυτιλήνης, η οποία έχει κατατεθεί από φορείς της περιοχής.

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε να μεταφέρει στους Υπουργούς και τους συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τις αποφάσεις των οργάνων και εξέφρασε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Φορέα να σταθεί αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων.

Το Σάββατο 21/10/2017 ο κ. Λαμπρίδης, επισκέφτηκε τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε., όπου ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Α. Α.Ε. κ. Δούκα και από στελέχη του Οργανισμού για σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την καθημερινή λειτουργία του, όσο και για τη υλοποίηση του σχεδιασμού για περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

alexpolisonline.com