Πως το Rotterdam σχεδιάζει να γίνει το πιο «έξυπνο» λιμάνι του κόσμου. (video)

Σε νέα εποχή εισέρχεται το λιμάνι του Rotterdam μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, IBM.

Η συμφωνία έχει ως στόχο να μετατρέψει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης σε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο που θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες του Internet of Things (IoT).

[youtube id=”g1fu7Yb4zkA”]

Σε πρώτη φάση οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στην ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας στο λιμάνι.

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη μιας κεντρικής εφαρμογής η οποία θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα καιρού και επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα αναλύονται μέσω της IoT πλατφόρμας της IBM.

Τα δεδομένα θα προέρχονται από αισθητήρες οι οποίοι ήδη εγκαθίστανται στα 42 χιλιόμετρα γης και θάλασσας, από την πόλη του Rotterdam μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα, κατά μήκος αποβάθρων, αγκυροβολίων και δρόμων.

Η ανάλυση των δεδομένων θα προσφέρει πληροφορίες τις οποίες το λιμάνι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να πάρει αποφάσεις που θα αποφέρουν τη μείωση του χρόνου αναμονής των πλοίων και τη δυνατότητα εισόδου μεγαλύτερου αριθμού πλοίων στο διαθέσιμο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελλοντικά, το λιμάνι του Rotterdam θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και συνδεδεμένα πλοία.

«Εδώ στο Rotterdam, αναλαμβάνουμε δράση για να γίνουμε το πιο «έξυπνο» λιμάνι στον κόσμο. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δουλειά μας και απαιτεί τη χρήση όλων των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Λιμενικής Αρχής του Rotterdam, Paul Smits.

«Χάρη στις πληροφορίες πραγματικού χρόνου σχετικά με τις υποδομές, το νερό, τον αέρα, κλπ, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε όλους όσους χρησιμοποιούν το λιμάνι και να προετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε τη συνδεδεμένη, αυτόνομη ναυτιλία του μέλλοντος», προσθέτει.