Ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου της ESPO στο Γκετεμποργκ.

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και του ετήσιου Συνεδρίου της ESPO (European Seaports Organisation).

Στην Γενική Συνέλευση της ESPO τα Ελληνικά λιμάνια εκπροσωπούνται με 3 θέσεις – ψήφους, της Ε.ΛΙΜ.Ε. (δια του Γενικού Διευθυντή της κ. Γ. Καστελλάνου), του Ο.Λ.Π. A.E. και του Ο.Λ.Θ. A.E.

Το κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τα μέλη της Γ.Σ, μεταξύ άλλων, ήταν οι εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Λιμενικό σύστημα και η πορεία του νέου κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική, με το βλέμμα στις επερχόμενες Ευρωεκλογές που διεξάγονται στα κράτη – μέλη από 21 έως 25 Μαΐου 2014 και τις νέες συνθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα προκύψουν από αυτές.

Το αντικείμενο του Συνεδρίου που ακολούθησε ήταν ο Λιμενικός Ανταγωνισμός και η καθιέρωση όρων υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των Ευρωπαϊκών λιμένων αλλά και οι πολιτικές συνεκτικότητας του Ευρωπαϊκού Λιμενικού Συστήματος, που προωθούνται από την Ε.Ε.

Στο Συνέδριο προσκλήθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ναυτιλίας της Ε.Ε. κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας καθώς και στο κείμενο που συντάχθηκε και υιοθετήθηκε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών, γνωστό ως η «Διακήρυξη των Αθηνών» και το οποίο θα οριστικοποιηθεί στην επίσημη Σύνοδο του επόμενου μήνα. Εξάλλου οι θέσεις και προτάσεις του Συνεδρίου της ESPO θα συμβάλλουν στην οριστικοποίηση του κειμένου της Διακήρυξης, η οποία θέτει το γενικό πλαίσιο Αρχών για την Ναυτιλιακή και Λιμενική πολιτική της Ε.Ε μέχρι το 2018.

To επόμενο Συνέδριο του 2015 της ESPO θα διεξαχθεί στον Πειραιά με διοργανωτή τον Ο.Λ.Π. Α.Ε.