Επιβράδυνση της αύξησης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για την COSCO

Σε «χαμηλές πτήσεις» αναμένεται να κινηθεί, κατά το 2015, ο ρυθμός αύξησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, μέσω των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική του κινεζικού ομίλου της Cosco. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή, αυτό τουλάχιστον, υποδεικνύουν τα στοιχεία για την πορεία της σχετικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σε συνέχεια της εικόνας που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Cosco στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπου είναι εισηγμένη, κατά τον φετινό Ιανουάριο διακινήθηκαν συνολικά 239,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια μέσω του λιμανιού του Πειραιά, έναντι 234,2 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για ετήσια αύξηση που δεν ξεπέρασε το 2,4%, τη στιγμή που, στο σύνολο του 2014, ο ρυθμός αύξησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων διαμορφώθηκε σε 18,5%. Συνολικά, η ΣΕΠ διακίνησε πέρυσι 2,987 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

 

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ρυθμός της αύξησης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς δεν ξεπέρασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Μάλιστα, η τάση αυτή παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, καθώς το πρώτο τρίμηνο, η ετήσια άνοδος της σχετικής δραστηριότητας είχε διαμορφωθεί σε 28%, για να υποχωρήσει σταδιακά σε 25,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 17,1% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Βασικός λόγος για τη σταδιακή αυτή επιβράδυνση είναι τόσο η μικρή έστω επιβράδυνση της πορείας της ανάκαμψης της χώρας κατά το τελευταίο διάστημα, όσο και το ότι πλέον η ΣΕΠ λειτουργεί περίπου στο 85% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητάς της, που υπολογίζεται σε 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Εν τω μεταξύ, σε σχετική της μελέτη, η εταιρεία ερευνών Business Monitor International κάνει λόγο για διατήρηση της ανοδικής πορείας του λιμανιού του Πειραιά και φέτος. Σύμφωνα με την BMI, κατά το 2015, προβλέπεται αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά 17%, λαμβάνοντας υπόψη της σενάριο ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 1,2% κατά το τρέχον έτος.

Πηγή:Νίκος Ρουσάνογλου-kathimerini.gr