Επισκευαστικά έργα στο λιµάνι της Ύδρας

Τρία έργα υποδοµής έχει δροµολογήσει το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Ύδρας, µετά από συντονισµένες ενέργειες του προέδρου Γιάννη Μπελεγρή, του ∆.Σ. και των υπαλλήλων του.

Με επισκευαστικά έργα στο λιµάνι της Ύδρας και στην πλακόστρωτη παραλία του νησιού ξεκινά το 2017. Πρόκειται για τρία έργα υποδοµής, τα οποία έχει δροµολογήσει το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Ύδρας (∆ΛΤΥ), µετά από συντονισµένες ενέργειες του προέδρου Γιάννη Μπελεγρή, του ∆.Σ. και των υπαλλήλων του.

Σύντοµα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την επισκευή των καθιζήσεων που έχουν προκληθεί σε µεγάλο µέρος του πλακόστρωτου του λιµανιού, καθώς το έργο έχει ήδη δηµοπρατηθεί. Συγκεκριµένα, οι επισκευές εκτείνονται από το σηµείο όπου ξεκινούν οι καφετέριες στην προβλήτα του λιµανιού µέχρι και το ύψος παραπλεύρως του κόκκινου σπιτιού.

Έντονη είναι επίσης και η καθίζηση που έχει δηµιουργηθεί στο πλακόστρωτο µπροστά από το ηρώο του Ναυάρχου Κουντουριώτη. Αναµφισβήτητα, το πρόβληµα των πλακών επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα κατά τη θεοµηνία της 23ης Οκτωβρίου 2015, τότε που η Ύδρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. ∆ρίτσας, σε απάντηση αιτήµατος του δηµάρχου, προέβη σε οικονοµική ενίσχυση, ποσού 90.000 ευρώ προς αποκατάσταση των ζηµιών.

f1

Παράλληλα, ένα άλλο έργο πρόκειται να ξεκινήσει –πρόσφατα δηµοπρατήθηκε, άλλωστε– στην κεντρική προβλήτα του λιµανιού, µετά τον υποθαλάσσιο έλεγχο που διενεργήθηκε και τη µελέτη από τον λιµενολόγο. Το έργο των υποσκαφών χρηµατοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, µε το ποσό των 287.000 ευρώ.

Το πρόβληµα είναι κοντά στο σηµείο όπου προσεγγίζουν τα ιπτάµενα και τα ταχύπλοα, στο µικρό κανόνι – εκεί έχει υποχωρήσει µεγάλο µέρος της προβλήτας. Η µελέτη του ίδιου έργου που αφορά και την επισκευή του ΤΑΥ, που βρίσκεται κάτω από την Ακαδηµία Ε.Ν., χωρίζεται στην πρώτη φάση των υποσκαφών καθώς και στην επισκευή του εξωτερικού λιµενοβραχίονα, στον οποίο αράζουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη και γιοτ. Ο λιµενοβραχίονας θα ενισχυθεί µε βράχια, τα οποία θα τον θωρακίσουν, ενώ θα δηµιουργηθούν ευδιάκριτοι διάδροµοι για το δέσιµο και την εξυπηρέτηση των σκαφών.

Το δεύτερο έργο έχει προπολογισµό 765.000 ευρώ και χρηµατοδοτείται επίσης από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά τώρα ουσιαστικά βρίσκεται ακόµη στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Για τα έργα στο λιµάνι, πριν από λίγες ηµέρες ο δήµαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης και ο αντιδήµαρχος και πρόεδρος του ∆ΛΤΥ Γιάννης Μπελεγρής συναντήθηκαν µε τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουµπλή.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ετέθη η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε τα επισκευαστικά έργα να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Στα σχέδια όµως του ∆ηµοτικού Λιµενικού Ταµείου δρας βρίσκεται και η δηµιουργία ενός Κέντρου πληροφοριών, που θα γίνει στην είσοδο του λιµανιού, όπου αποβιβάζονται οι επισκέπτες, και το οποίο θα καταλαµβάνει χώρο γύρω στα πρώτα µέτρα του ήδη υπάρχοντος σκεπάστρου. Επιπλέον, σύντοµα, όπως αναφέρει στο SΜ o πρόεδρος του ∆ΛΤΥ, θα γίνει ευρυζωνική δικτύωση του λιµανιού, αλλά και έγκριση των διαδικασιών αδειοδότησης ενός υδατοδροµίου στο Μανδράκι. Με τη χάραξη της χερσαίας ζώνης στον οικισµό Καµίνι –η οποία και αναµένεται– θα πραγµατοποιηθεί επικαιροποίηση της τεχνικής και περιβαλλοντικής µελέτης, ώστε να γίνει επισκευή του λιµανιού του γραφικού οικισµού.

Αρκετά είναι ακόµα τα έργα που έχει στα «σκαριά» το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο δρας. Μεταξύ των έργων και η επικαιροποίηση της µελέτης στην προβλήτα του γειτονικού Μετοχιού, όπου µέσω αυτής εξυπηρετείται πλήθος κατοίκων και και επισκεπτών, οι οποίοι µεταβαίνουν στην Ύδρα.

Ελένη Χριστοδούλου

saronicmagazine.com