Δεν υπάρχει ακόμα προσχέδιο για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένος

Κείμενα εργασίας για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένος υπάρχουν στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στο υπ.Ναυτιλίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έτοιμο κάποιο συγκεκριμένο προσχέδιο που θα πρέπει παρουσιαστεί στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, τόνισαν το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τη Γενική Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπ.Ναυτιλίας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το προσχέδιο για τη σύσταση δημόσιας αρχής λιμένων (port authority) στην οποία αναμένεται να μεταφερθούν όλες οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του ΟΛΠ και που υπάρχει σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ.Ναυτιλίας έχουν ζητήσει και τη συνδρομή στελεχών του ΟΛΠ με κείμενα εργασίας.

Ήδη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων έχουν γίνει δύο συσκέψεις. Σημειώνεται ότι έως ότου ολοκληρωθεί η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από την Cosco (Hong Kong) Group θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί η Δημόσια Αρχή Λιμένος και ο ΟΛΠ να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα όπως αυτή τη στιγμή ασκεί ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) θυγατρική της COSCO.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας μιλώντας για θέμα του ΟΛΠ είχε μιλήσει για την υποχρέωση να διαμορφωθεί μια ισχυρή Δημόσια Αρχή Λιμένων, με τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας με το δημόσιο συμφέρον.

imerisia.gr