Μπλόκο» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ από την Περιφέρεια

«Αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες»

Να σταματήσει την διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ προσπαθεί η Περιφέρεια Αττικής, καθώς στηρίζει το υπόμνημα που κατέθεσε χθες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Η προσφυγή έχει κατατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), συζητείται δε στις 6 Οκτωβρίου 2015, στο 4ο Τμήμα του ΣτΕ.

Στο εννιασέλιδο υπόμνημα παρατίθενται οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά «για την ακύρωση της από 5-3-2014 Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ ΑΕ της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ».

Ωστόσο ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ τεκμηριώνεται πλήρως, με βάση και τη νομολογία η οποία έκρινε ότι «ο ΟΛΠ ΑΕ έχει διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».

«Ο ΟΛΠ Α.Ε. έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ.», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση «της πραγματικής δυνατότητας εξακολούθησης της κρατικής εποπτείας», τονίζεται.

«Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας», καταλήγει στην τεκμηρίωσή του το υπόμνημα.

dealnews.gr{jcomments on}