Απεργία στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στον Πειραιά

εμπορικά λιμάνια, Λιμάνι του Πειραιά, έλλειμμα ΟΛΠ, Cosco, Πειραιάς

Αν και το Πρωτοδικείο Πειραιά όπου είχε προσφύγει η DPort Services κήρυξε παράμονη την απεργία στς προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πήρε τη σκυτάλη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά το οποίο προκήρυξε νέα απεργία για σήμερα η οποία και θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στις 09:30 αναμένεται το νέο σωματείο Εργαζομένων που ιδρύθηκε το 2018, το Συνδικάτο Εργαζομένων που δραστηριοποιείται στις προβλήτες ΙΙ&ΙΙΙ Πειραιά να καταθέσει μήνυση κατά του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Το σωματείο των εργαζομένων στο χώρο, η ΕΝΕΔΕΠ, με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι «οι προτάσεις της εργοδοσίας σε καμία περίπτωση δεν έχουν στόχο να επιλύσουν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο κλάδο»

 

Κύκλοι της Cosco επεσήμαναν όσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις

– Εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει ιδρυθεί σωματείο εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά που διαχειρίζεται η Cosco με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ

– Το σωματείο αριθμεί λίγες δεκάδες μελών επί συνόλου 1.700 και πλέον εργαζομένων

– Έχει προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ, κατά τις οποίες εμποδίζει την πρόσβαση στο λιμάνι ακόμη και μη σχετικών με την επιχείρηση εργαζομένων, όπως π.χ. τελωνειακοί ή οδηγοί οχημάτων Δημόσιας Χρήσης.

– Η έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας και η αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων οδήγησε φέτος το καλοκαίρι στην ίδρυση νέου συνδικάτου εργαζομένων. Προς το παρόν φαίνεται ανεξάρτητο από κομματικούς μηχανισμούς και μετέχουν ήδη σε αυτό σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Το όνομά του είναι Συνδικάτο Εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στους προβλήτες 2&3 Πειραιά.” και προσθέτουν:

“- Οι συνδικαλιστές του σωματείου αρνούνται να δεχθούν την ύπαρξη άλλου πιο αντιπροσωπευτικού σωματείου, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο έχει και το δικαίωμα να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση και συμπεριφέρονται απαξιωτικά καθυβρίζοντας τους συνδικαλιστές του συνδικάτου με τον όρο “τσιράκια της εργοδοσίας” αγνοώντας το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν επιλέξει να εγγραφούν στο νέο συνδικάτο κατά πολλαπλάσιο αριθμό από ό,τι στο υπάρχον -κομματικό- σωματείο.
– Προχωρούν σε απεργία την Παρασκευή 7/9 όπως έχουν το δικαίωμα, με στόχο να ενισχύσουν τις αντικυβερνητικές δράσεις του ΚΚΕ ενόψει ΔΕΘ.

– Προτίθενται καθώς φαίνεται να μπλοκάρουν την είσοδο στο λιμάνι με την αρωγή μελών του ΠΑΜΕ που μεταφέρονται στο λιμάνι με φορτηγάκια.

– Βασικά τους αιτήματα είναι οι αυξήσεις μισθών -την ώρα που ο Νεφελούδης είπε πρόσφατα ότι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα- και η ένταξή τους στα Βαρέα και ανθυγιεινά που δεν είναι αρμοδιότητα της εταιρείας
– Έχει ήδη ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το νεοσύστατο συνδικάτο και ενδεχομένως αυτός να είναι ο λόγος που το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ προχωρά άνευ λόγου σε απεργία”.

Όσο αφορά το απεργιακό μέτωπο η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), ο Σύνδεσμος Εποπτών-Αρχιεργατών έχουν ταχθεί στο πλευρό του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. “Πιστεόυμε ότι η υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομε΄νων είναι όρος απαραίτητος για τη ρύθμιση της εργασίας στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και αποτελεί μοναδικο τρόπο για να εξασφαλιστούν ίδιοι όροι εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Εμείς παραμένουμε αλληλέγγυοι στον αγών ατων συναδέλφων μας για διασφάλιση της Υγείας αι Ασφάλειας της εργασίας τους , γι αμόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους” αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

“Από τηνέναρξη λειτουργίας της ΣΕΠ/PCT τα σωματεία μας είχαν καταγγείλει και καυτηριάσει τις επιλογές της εργοδοσίας που στόχευαν μόνο στην απορρύθμιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων και στην αμφισβήτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για όσα της αναλογούν και την εργοδοσία να δωσει λύσεις σρτα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων στη ΣΕΠ/PCT.”

protothema.gr