Αύξηση 30% στα κέρδη για τα μικρά λιμάνια

Με σημαντική αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας τους κλείνουν τη χρήση του 2014 τα μικρότερα ελληνικά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές και τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για ολόκληρο το έτος, τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου, Βόλου και Λαυρίου παρουσίασαν αθροιστικά κύκλο εργασιών ύψους 36,45 εκατομμυρίων ευρώ και προ φόρων κέρδη 8,56 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας είναι της τάξης του 29,33% σε σχέση με το 2013 και 59,9% από το 2012. Αποδίδεται δε σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των εξόδων τους κατά 16% περίπου στην τελευταία διετία.

Τον υψηλότερο τζίρο κατάγραψε το λιμάνι του Ηρακλείου ακολουθούμενο από αυτό της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Από το 2012 μέχρι σήμερα το λιμάνι του Ηρακλείου έχει αύξηση αποτελεσμάτων (δείκτης ΕΒΤ) 103% και εσόδων πάνω από 12%. Έχει αναπτύξει σύστημα για την διαχείριση των επισκεπτών το οποίο και έχει κερδίσει 7 βραβεία διεθνώς. Εκτιμάται ότι αποτελεί πλέον 12μηνο προορισμό με αύξηση του Home Porting για τα κρουαζιερόπλοια.

Την ίδια ώρα στην Πάτρα η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου σύνδεσης νοτίου λιμένα με την Εθνική οδό Πατρών-Αθηνών και η δημιουργία μαρίνας εξυπηρέτησης mega yachts στο βόρειο λιμένα διαμορφώνουν θετικές προοπτικές ενώ στην Ηγουμενίτσα ολοκληρώνονται και αναμένεται να παραδοθούν εντός του πρώτου μισού 2015 τα έργα της δεύτερης φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες η σιδηροδρομική σύνδεση νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων η οποία καθιστά δυνατή τη σύνδεση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου με τον νέο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων της Αλεξανδρούπολης, ώστε να επιτρέπεται η διεκπεραίωση συνδυασμένων μεταφορών.

Σημειώνεται πως ήδη στην Αλεξανδρούπολη έχουν γίνει παραχωρήσεις της χρήσης ανακαινισμένων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στις εταιρείες μεταφορών και των logistics, Kuene & Nagel και Cosco.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο Λαύριο σημειώθηκε πέρυσι αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας κατά 561% από 4,6 χιλιάδες το 2013 σε 30,5 χιλιάδες άτομα πέρυσι με την αύξηση των εσόδων από τη δραστηριότητα να φτάνει το 160% περίπου.