Κύπρος: Νέα προγράμματα για τη ναυτιλία

Ναυτιλιακή Κύπρος

Ο υπουργός μεταφορών της Κύπρου δήλωσε σε συνέδριο των Αθηνών ότι η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Μεσογείου, και ότι αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τον ρόλο της χώρας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους του Mare Forum Greece 2017, ο κ. Μάριος Δημητριάδης είπε ότι η Κύπρος, ως πλήρης ναυτιλιακός κόμβος έχει πλέον αποκτήσει φήμη για τις υψηλές υπηρεσίες που προσφέρει και για τα εξαιρετικά επίπεδα ασφάλειας που παρέχει στην πολύ ευαίσθητη αυτή βιομηχανία. Αυτό, πρόσθεσε, έχει καταξιώσει τη Κύπρο ως ένα από τα κορυφαία κέντρα παροχής διοικητικών υπηρεσιών, στηρίζοντας το περίπου 5% του παγκοσμίου στόλου.

Για το άμεσο μέλλον, προβλέπει τη δημιουργία «νέων και δυναμικών προγραμμάτων» στον τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας. Αυτά, πρόσθεσε, θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση και θα συμπεριλαμβάνουν και τις μελλοντικές ανάγκες της Κύπρου για την μεταφορά των εξαχθέντων υδρογονανθράκων.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στις ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Κύπρου, έχει καταστήσει την Μεσόγειο κέντρο αναφοράς. Όλων των συζητήσεων της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου, είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος και αναφέρθηκε σε «νέες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες που αναδύονται, και που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανακάλυψη κοιτασμάτων στη περιοχή μας».

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι τρέχουσες έρευνες στη περιοχή αυξάνουν τις προσδοκίες για ανακάλυψη ακόμα μεγαλύτερων ενεργειακών κοιτασμάτων. «Η δια θαλάσσης μεταφορά του πετρελαίου και του αερίου από τα οικόπεδα στην ακτή, είναι εξίσου σημαντική με την φάση της εξερεύνησης, και απαιτεί καλό σχεδιασμό και επαρκή χρηματοδότηση», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η κυπριακή οικονομία δεν έχει παρά να ωφεληθεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, και θα ανοίξουν οι ορίζοντες για πολλούς βιομηχανικούς κλάδους.

φωτογραφία: www.philenews.com