/

Μάριος Ηλιόπουλος: Πουλάει τώρα τα κρουαζιερόπλοια με κέρδος

Seajets, Μάριος Ηλιόπουλος

Seajets, Μάριος ΗλιόπουλοςΗ συνεχιζόμενη αναβίωση του κλάδου της κρουαζιέρας δίνει στον Έλληνα πλοιοκτήτη πορθμείων και κρουαζιερόπλοιων, Μάριο Ηλιόπουλο την ευκαιρία να αποκομίσει κέρδη από την πώληση κρουαζιερόπλοιων που είχε αποκτήσει στην αρχή της πανδημίας Covid-19.
Το κρουαζιερόπλοιο Aegean Myth, 55.600 gt (κατασκευής 1993) που είχε αγορασθεί από τον επικεφαλής της SeaJets, πωλήθηκε σύμφωνα με το Tradewinds σε μια γαλλική νεοσύστατη εταιρεία σε τιμή που υποδηλώνει ότι οι αξίες για παλαιότερα, μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια βρίσκονται τελικά σε μια απότομη ανοδική τροχιά μετά από μαρασμό σε αξία σχεδόν σκραπ από τότε που ο Covid-19 οδήγησε τη βιομηχανία κρουαζιέρας σε απότομη και εκτεταμένη παύση το 2020.
Σύμφωνα με καλά τοποθετημένες πηγές του κλάδου, το πλοίο πωλήθηκε στην CFC-Compagnie Francaise De Croisieres με έδρα τη Μασσαλία για ελαφρώς άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, με την Masters Shipping με έδρα τον Πειραιά να ενεργεί ως μεσίτης.
Ο Ηλιόπουλος αναφέρθηκε ότι πλήρωσε μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια για το πλοίο όταν το αγόρασε από τη θυγατρική της Carnival Corp τον Ιούλιο του 2020. Τότε το πλοίο άξιζε μόνο 8,5 εκατομμύρια δολάρια ως σκραπ, σύμφωνα με στοιχεία της VesselsValue.
Ο Ηλιόπουλος αγόρασε κρουαζιερόπλοια όταν κανείς δεν τα ήθελε. Μεταξύ άλλων απέκτησε δύο από τα ηλικιωμένα κρουαζιερόπλοια της CMV σε δημοπρασία και τα μεταπώλησε αμέσως για ανακύκλωση με κέρδος.
Πέντε ακόμη σύγχρονα κρουαζιερόπλοια αποκτήθηκαν σε τιμές ευκαιρίας από την Carnival Corp και την Royal Caribbean Group. Αυτά τα πλοία, που εκτιμάται ότι θα βρουν αγοραστή, έχουν παραμείνει στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση της Optimum Shipmanagement με έδρα τον Πειραιά.