Κρουαζιέρα: Λιγότερα και μικρότερα πλοία το 2017

Κρουαζιερα: Μικρότερα και σαφώς σε μειωμένο αριθμό θα είναι φέτος τα κρουαζιερόπλοια που θα διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι τουρίστες ανησυχούν εξαιτίας της τρομοκρατίας και του αποκλεισμού λιμανιών σε χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Όπως αναφέρει η έκθεση της ιταλικής εταιρείας ερευνών κρουαζιέρας Risposte Turismo, η χωρητικότητα των κρουαζιερόπλοιων, που θα ταξιδέψουν φέτος στη Μεσόγειο θα πέσει από το 18,3% που ήταν το 2016, στο 15,5%. Παρά τις όποιες απώλειες όμως η Μεσόγειος συνεχίζει να είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός κρουαζιέρας, μετά την Καραϊβική (μερίδιο χωρητικότητας επιβατών 35,6%).

Συγκεκριμένα η Βαρκελώνη, που είναι το πρώτο σε προσεγγίσεις λιμάνι κρουαζιέρας, θα έχει περισσότερα από 800 πλοία φέτος από 758 το 2016, ενώ το 58% από τα 2,6 εκατ. επισκέπτες πέρυσι έκαναν στη Βαρκελώνη home port.

Στον αντίποδα μεγάλα λιμάνια της Ιταλίας υπολογίζεται ότι θα έχουν απώλειες της τάξης του 7,1% για τους επιβάτες (1,03 εκατ.) και 9,6% στις προσεγγίσεις πλοίων (4.500). Είναι χαρακτηριστικό, ότι το λιμάνι Civitavecchia της Ρώμης -το δεύτερο μεγαλύτερο κρουαζιέρας μετά τη Βαρκελώνη- θα καταγράψει μείωση επισκεπτών 5,9% και η Βενετία, το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι, μείωση 11,4%.

Αντίστοιχα η Μασσαλία, το 5ο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, θα έχει μείωση 6% στον αριθμό επιβατών.

Για το 2018, το μερίδιο επιβατών κρουαζιέρας στη Μεσόγειο πιθανόν να αυξηθεί υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα σημειωθούν περισσότερα περιστατικά τρομοκρατίας, τα οποία θα μειώσουν τη ζήτηση.