Συνάντηση διαβούλευσης για το σχεδιασμό και προγραμματισμό αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιεροπλοίων στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά της Θήρας.
Τη διοργάνωση της συνάντησης ανέλαβε το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, από κοινού με το Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων (Ε.ΔΙ.ΝΑ.Λ.Ε.) του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεδομένου ότι εκπονείται από το ΕΔΙΝΑΛΕ σχετικό έργο, με θέμα «Σχεδιασμός – Προγραμματισμός αφίξεων – αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων».
Μετέχοντες στη διαβούλευση, στόχος της οποίας ήταν ο προσδιορισμός των κριτηρίων διαμόρφωσης του συστήματος διαχείρισης προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού ειδησεογραφικού site, atlantis-santorini.net, ήταν το σύνολο των ενδιαφερόμενων φορέων της κρουαζιέρας καθώς και στέλεχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, με ενδιαφέρον για το ζήτημα.
Κατά τη συνάντηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή η αναγκαιότητα ύπαρξης συστήματος διαχείρισης των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων, καθώς η μη ελεγχόμενη προσέλευση επιβατών επηρεάζει καταλυτικά, τόσο τη συνολική εικόνα του προορισμού, όσο και τις συνθήκες διαβίωσης κατοίκων και επισκεπτών.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος, αναφέρθηκε στην περιορισμένη φέρουσα ικανότητα του νησιού, ενώ τοποθετήθηκαν επίσης ο Σύλλογος Ξενοδόχων Θήρας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θήρας.
Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου έθεσαν τις προϋποθέσεις λειτουργίας του συστήματος και ανέδειξαν την αναγκαιότητα προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας του νησιού, με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στο νησί, στους τομείς της καθαριότητας, της παροχής υπηρεσιών σε λιμένα και αερολιμένα κ.α., προκειμένου η Θήρα να διεκδικήσει επάξια τη θέση του προορισμού home porting. Παράλληλα, προσδιορίστηκε από κοινού με όλους τους συμμετέχοντες και ένα ενδεικτικό ημερήσιο όριο υποδοχής επισκεπτών.
Η επιτυχημένη αυτή διαβούλευση θα αποτελεί πλέον πλαίσιο αναφοράς για την ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων και σε επόμενη φάση του σχετικού λογισμικού προγράμματος.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που είχε αναλάβει και την σχετική εκπόνηση μελέτης συγκέντρωσε τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους φορείς και παρουσίασε πρόταση διαχείρισης της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, ενώ την παρουσίαση του έργου έκαναν η υποψήφια διδάκτωρ, κα Εύα Στεφανουδάκη και ο διδάκτωρ κ. Γιώργος Βαγγέλας, ενώ τον συντονισμό είχε η επιστημονική υπεύθυνη του έργου αναπληρώτρια καθηγήτρια, κα Μαρία Λεκάκου.{jcomments on}