Αφορμή απολογιστικών ενεργειών, αλλά και επισημάνσεων επί των συνεχών διεκδικήσεων των πλοιάρχων, αποτέλεσε η εκδήλωση κοπής της πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Μανώλης Τσικαλάκης, στην ομιλία του εξέθεσε «τις θέσεις, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς των εργαζομένων στην ελληνική ναυτιλία και ειδικότερα των Ελλήνων πλοιάρχων».
Θέλησε να κάνει τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση κοινωνούς των προβλημάτων του κλάδου, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δημιουργούν ανασφάλεια στους παλιότερους ναυτικούς και στους νεότερους άγχος και απογοήτευση.
Έθεσε δε καίρια ερωτήματα, τα οποία ζητούν επιτακτικά απαντήσεις από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, σχετικά με τη θέση και την αντιμετώπιση των Ελλήνων ναυτικών, την οικονομική και συνταξιοδοτική τους ανασφάλεια και την εκπαιδευτική δομή του επαγγέλματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσικαλάκης αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της σημασίας της ελληνικής σημαίας στα πλοία και την απαξίωση του ναυτικού επαγγέλματος, την εξόντωση των Ελλήνων ναυτικών με την υπερφορολόγηση, την ταπείνωση των συνταξιούχων ναυτικών, την έλλειψη κινήτρων στους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα και την μη αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού και των δομών των ναυτικών σχολών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης, η οποία όπως είπε «αποτελεί το ουσιαστικό εφαλτήριο μιας επιτυχημένης και ισχυρής ναυτιλίας», υποστηρίζοντας ότι οι σπουδαστές των ΑΕΝ επιβάλλεται να υποστηριχθούν καθώς, «είναι το μέλλον της Ελληνικής ναυτιλίας».
Αναφερόμενος στις ενέργειες και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, υπενθύμισε ότι η ΠΕΠΕΝ, συμμετέχοντας στο ΣΝΕ, πρότεινε την τροποποίηση του τρόπου εκπαίδευσης για τις Α.Ε.Ν. και την αλλαγή του προγράμματος εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ταξιδιών, όπως επίσης, δωρεάν σίτιση, μέσω επιδόματος, για τις Α.Ε.Ν. και προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης.
Με την συμμετοχή στο Συμβούλιο του Ν.Α.Τ. και του ΕΦΚΑ διεκδικούνται θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον Οίκο του Ναύτου, αλλά και την περιουσία του Ν.Α.Τ.
Στις επιτυχίες περιλαμβάνεται και η δυνατότητα εξαγοράς του εκπαιδευτικού μπάρκου με πληρωμή 12 δόσεων και η θεώρηση της υπηρεσίας σε χρονικό διάστημα 36 μηνών, το να ασφαλίζονται στο Ν.Α.Τ. και οι πλοίαρχοι καριέρας στα γραφεία, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης των διπλωμάτων τους, χωρίς τον κίνδυνο απώλειας τους.
Ειδική αναφορά έκανε στην αποκλειστική ευθύνη του πλοιάρχου, ειδικά της ακτοπλοΐας, με την σχετική νομοθεσία να βρίσκεται στη διαδικασία βελτίωσης της, σε σχέση με τα χρηματικά πρόστιμα που προκύπτουν από την λειτουργία του πλοίου.
Με την συμμετοχή της ΠΕΠΕΝ στην επιτροπή του Υ.Ν.Α. για τα λιμάνια, οι εισηγήσεις των πλοιάρχων, που είναι οι κατ’ εξοχήν χρήστες τους, έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν ανακοινωθεί βελτιωτικές παρεμβάσεις σε πολλά λιμάνια της χώρας.
«Χωρίς εσάς δε θα μπορούσε η ελληνική Ναυτιλία να είναι κορυφαία στον κόσμο και να εξυπηρετούνται τα νησιά μας»
Ως προσκεκλημένος βρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε τους ναυτικούς ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ναυτιλίας. Σχολιάζοντας δε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, ανέφερε ότι τα συσσωρεμένα προβλήματα της ναυτιλίας και των εργαζομένων σε αυτή, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση κληρονόμησε και τάχθηκε άμεσα στο σκοπό της επίλυσής τους.
«Κληρονομήσαμε ένα ΝΑΤ πλήρως προβληματικό κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ενεργών ναυτεργατών σε 15.000. Ένα τέτοιο ΝΑΤ, συνέβαλε στην ανάγκη αλλαγής του συνόλου του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ωστόσο, παρά τα όποια προβλήματα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των ναυτικών, σε συνεργασία με την ΠΝΟ, συζητά ήδη προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των συντάξεων των ναυτικών».
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός σχολίασε πως όσα θετικά αναφέρθηκαν, από τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ, συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από διάλογο με τους ναυτικούς. Κατά μια έννοια λοιπόν, το δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΠΕΝ, θα μπορούσε να είναι μέρος της ομιλίας και της πολιτικής ηγεσίας, είπε.
«Μέσα σε αυτό το διάστημα θεσμοθετήθηκε, με δική μας πρωτοβουλία, το αυτονόητο: η συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΠΕΝ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση των έργων στα Λιμάνια της χώρας, που εσείς χρησιμοποιείτε και γνωρίζετε εξαιρετικά καλά.
Ενώ, αναφορικά με την ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, εμείς είμασταν αυτοί που αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των ναυτοδιδασκάλων, αυξήσαμε, φέτος, κατά 200 τον αριθμό των σπουδαστών ΑΕΝ, επαναφέραμε τη δωρεάν σίτιση των σπουδαστών με 1,2 εκ € από το ΠΔΕ του Υπουργείου, ενώ μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναβαθμίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών.
Τέλος, ο Νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας, που πρόσφατα ψηφίστηκε, έχει πολλές ευεργετικές διατάξεις στην κατεύθυνση της προστασίας του επαγγέλματος του Ναυτικού».
Κλείνοντας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και υγεία στα μέλη της Ένωσης. «Διερμηνεύοντας το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι οι πόρτες του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοιχτές για ένα εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο μαζί σας. Χωρίς εσάς δε θα μπορούσε η ελληνική ναυτιλία να είναι κορυφαία στον κόσμο και να εξυπηρετούνται τα νησιά μας»
koinoignomi.gr