Κοντά σε συμφωνία Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυβέρνηση για τη φορολογία στη ναυτιλία

εμπορικός στόλος ναυτιλία

Κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα σέβεται προπάντων τη θεσμική και συνταγματική κατοχύρωση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία, βρίσκεται η κυβέρνηση. Θα κλείσει δηλαδή ο φάκελος της Επιτροπής για τα ζητήματα που άπτονται της φορολογικής αντιμετώπισης της ποντοπόρου ναυτιλίας από το ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ο οποίος επανεξελέγη στις σχετικές αρχαιρεσίες του σώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς ελληνικής υπόθεσης θα επιτρέψει στην εφοπλιστική μας οικογένεια να επικεντρωθεί με αναπόσπαστη την προσοχή της στις διεθνείς προκλήσεις της ναυτιλίας και στην υπέρβαση των αναδυομένων κατά καιρούς λειτουργικών της κωλυμάτων, τεχνικού ή εμπορικού χαρακτήρα, με στόχο την παραμονή μας στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης». Προσέθεσε δε πως «η ελληνική πολιτεία έχει υποστηρίξει σε κάθε επίπεδο σθεναρά την ελληνική υπόθεση προς διασφάλιση των θέσεων της ναυτιλίας μας και είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η ελληνική ναυτιλία, σύμφωνα με τα στοίχου που παρουσιάστηκαν, εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας με 4.800 πλοία, με μερίδιο 30% στα δεξαμενόπλοια, 22% στα bulk carriers, 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, 15% στα LNG και LPG, 11% στα ψυγεία και 9% στα containers, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιπροσωπεύει σταθερά το 50% του κοινοτικού στόλου.

Το συνάλλαγμα που έφερε η ποντοπόρος στο ενδεκάμηνο του 2017 ήταν 8,33 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Δηλαδή, ύστερα από δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, τείνει να επανέλθει σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα της τάξης των 12 δισ. ετησίως. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2017 η ΕΕΕ αποφάσισε να ανταποκριθεί στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της οικειοθελούς οικονομικής παροχής της για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στις αρχαιρεσίες στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της ΕΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Ιδρυμα Ευγενίδου, και στη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου που έγινε χθες Πέμπτη, επανεξελέγη ως πρόεδρος για 4η τριετή θητεία ο Θεόδωρος Βενιάμης ενώ αντιπρόεδροι τοποθετήθηκαν οι Γεώργιος Κ. Αγγελόπουλος και Κωνσταντίνος Ι. Μαρτίνος. Γραμματείς αναδείχθηκαν οι Αντώνιος-Θωμάς Ν. Λαιμός και Μελπομένη Ν. Τραυλού και ταμίας ο Γιάννης Α. Ξυλάς με αναπληρωτή τον Γιώργο Ι. Μακρυμίχαλο. Τα μέλη του νέου Δ.Σ. είναι οι Αγγελάκης Ι. Γεώργιος, Αγγελικούσης Α. Ιωάννης, Δράγνης Π. Ιωάννης, Ιωαννίδης Π. Ιωάννης, Καρούσης Ι. Κωνσταντίνος, Κουμάνταρος Γ. Ιωάννης, Κούστας Δ. Ιωάννης, Κωνσταντακόπουλος Β. Κωνσταντίνος, Λασκαρίδης Κ. Παναγιώτης, Λεκανίδης Δ. Στέφανος, Λιβανός Σ. Γεώργιος, Λύρας Κ. Ιωάννης, Λως Δ. Ματθαίος, Νομικός Α. Μάρκος, Οικονόμου Χ. Γεώργιος, Προκοπίου Γ. Ιωάννα, Φαφαλιός Ι. Δημήτριος, Φράγκου Ν. Αγγελική, Χανδρής Δ. Μιχαήλ και οι εκλεγέντες για πρώτη φορά Νικόλαος Θ. Βενιάμης, Φραγκίσκος Χ. Κανελλάκης, Βασίλειος Α. Παπαγιαννόπουλος και Χαράλαμπος Ν. Βαφειάς.

kathimerini,gr