Κινητικότητα στο Λιμενικό Σώμα

Λιμενικό σώμα

Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα, που τα τελευταία χρόνια με μνημονιακή απόφαση μειώθηκαν κατά 20%, δηλαδή από 10.250 σε 8.000, επανεξετάζονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Για τον λόγο αυτόν, ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συγκρότησε Ομάδα Εργασίας υπό τον Β’ υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Παναγιώτη Παρασκευά, με σκοπό τη μελέτη ανακατανομής – εξορθολογισμού των οργανικών θέσεων του προσωπικού του Λιμενικού σε οργανικές μονάδες του υπουργείου.

Η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τις 15-02-2018. Θετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) σε ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να συμπεριλάβει στη μελέτη – εισήγησή της το σύνολο των ζητημάτων που προέκυψαν από τη μείωση των οργανικών θέσεων.

Η ΠΟΕΠΛΣ καταγράφει τι ακριβώς έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια με τη μείωση των οργανικών θέσεων, όπως η συνένωση δυνάμεων (λιμενικός «Καλλικράτης») και η αναδιάταξη των επιχειρησιακών μέσων, πρωτοβουλίες που ελήφθησαν, όπως τονίζει, σε αντιδιαστολή με τις υπηρεσιακές ανάγκες εν μέσω έξαρσης του μεταναστευτικού.

«Ολες οι ενέργειες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και επιζήμιες για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος και δυσβάσταχτες για την υπηρεσιακή κατάσταση των στελεχών του Σώματος, που καλούνται να ανακυκλώνονται, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτόν τα τεράστια κενά της πραγματικής οργανικής δύναμης και όχι αυτής που υπαγορεύτηκε από τις μνημονιακές πολιτικές», αναφέρουν οι συνδικαλιστές λιμενικοί.

Τέλος, η Ομοσπονδία ζητεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποί της στην Ομάδα Εργασίας, «ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με τα σημερινά οδυνηρά αποτελέσματα, με θύματα τον οργανισμό και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».