Καμία ανάγκη για Μηχανισμό Σταθερότητας διαβεβαιώνει ο Σόιμπλε

Για την ώρα, καμία χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαβεβαιώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε δηλώσεις του στο φύλλο της Κυριακής της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο κ.Σόιμπλε σημειώνει ότι κατά την άποψή του καμία από τις χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία ή το Βέλγιο δεν έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη από τη βοήθεια αυτήν ούτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διάλυση της Ευρώπης.

 

«Δεν πιέζεται καμία χώρα να προσφύγει στο ταμείο αυτό. Γιατί στη συνέχεια θα υπάρξουν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά την εθνική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της», είπε ο κ.Σόιμπλε.

Από την αρχή του έτους έχουν ενταθεί οι πιέσεις κυρίως προς την Πορτογαλία η οποία διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό.

Ταυτόχρονα το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ό,τι όλα τα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ πρέπει να ενταχτούν σε ένα πλήρες πακέτο μέτρων.

 «Είναι πολύ μεγάλης σημασίας να αναπτύξουμε μία πλήρη στρατηγική όπου οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλάβουμε μία στενότερη οικονομική συνεργασία», δήλωσε μετά από συνάντηση με μέλη του κυβερνώντος CDU. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορούμε απλά να βάζουμε ένα συγκεκριμένο ζήτημα κάθε μέρα».