Ράλλυ Αιγαίου 2016: Ο ναυτικός μαραθώνιος των προκλήσεων και ναυτοσύνης

Rally Aigaiou 2016

Το 2016, το « Ράλλυ Αιγαίου », η διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης θα συμπληρώσει τα 53 χρόνια ζωής. Πενήντα τρία χρόνια προκλήσεων και ναυτοσύνης σε μία από τις δυσκολότερες θάλασσες της Μεσογείου. Πρόκειται για μία διοργάνωση υψηλών απαιτήσεων που απαιτεί έγκαιρο σχεδιασμό. Έτσι, η υπεύθυνη επιτροπή του ΠΟΙΑΘ και, ύστερα από συνάντηση με τους κυβερνήτες των σκαφών, σχεδίασαν την διαδρομή του αγώνα για το 2016.

Την προσεχή χρονιά λοιπόν, η κορυφαία ελληνική διοργάνωση ανοικτής θάλασσας θα διεξαχθεί από τις 16-24 Ιουλίου. Τα σκάφη θα αποπλεύσουν από το Φάληρο με κατεύθυνση την Πάτμο (155 ν.μ.). Στο «νησί της Αποκάλυψης » θα πραγματοποιηθούν τοπικές ιστιοδρομίες γύρω από σημαδούρες ( inshore ιστιοδρομίες ) και την επόμενη ημέρα, ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Μήλο (110 ν.μ.). Η τελευταία ιστιοδρομία θα είναι από το «νησί της Αφροδίτης» στο Σούνιο συνολικής απόστασης 60 ναυτικά μίλια.

 

Στη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς οι ιστιοπλόοι θα χρειαστεί να διασχίσουν, συνολικά, 350 ναυτικά μίλια, στο απαιτητικό Αιγαίο.

«Η διαδρομή που επιλέξαμε αντιπροσωπεύει το διαρκές πνεύμα του Ράλλυ Αιγαίου, που παράλληλα με την εθνική σκοπιμότητά του είναι ένας αγώνας των προκλήσεων και της ναυτοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, Ιωάννης Μαραγκουδάκης.

Πολλά είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή των νησιών – προορισμών του «Ράλλυ Αιγαίου». Πρέπει τα λιμάνια να είναι ασφαλή, να έχουν βάθος περί τα 4 μ. ικανό να εξυπηρετήσει το βύθισμα των σκαφών, να μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 30 σκάφη, να μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις απονομών και να έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση με τον Πειραιά. Σε ότι αφορά τα νησιά πρέπει οπωσδήποτε για λόγους εθνικής σκοπιμότητας να περιλαμβάνεται ένα νησί στα ανατολικά παράλια της χώρας, ενώ τα νησιά – προορισμοί πρέπει να είναι και δημοφιλή, καθαρά για λόγους προβολής της διοργάνωσης. Κάθε χρονιά, στη διοργάνωση παίρνουν μέρος οι περισσότεροι από τους κορυφαίους ιστιοπλόους της χώρας με αποτέλεσμα οι αγωνιστικές απαιτήσεις να είναι υψηλές. Ο σχεδιασμός της εκάστοτε διαδρομής πρέπει να περιλαμβάνει,

Μία διαδρομή πάνω από 100 ναυτικά μίλια.

Μία διαδρομή που να περιλαμβάνει νύχτα.

Μία διαδρομή που να περιλαμβάνει ναυτικές δυσκολίες.

Μία διαδρομή που να έχει όρτσα ( με προϋπόθεση το μελτέμι).

Μια διαδρομή που να φτάνει στο ανατολικό Αιγαίο

Το 53ο Ράλλυ Αιγαίου του 2016 θα έχει την διαδρομή ΦΑΛΗΡΟ – ΠΑΤΜΟΣ – ΜΗΛΟΣ – ΣΟΥΝΙΟ συνολικό μήκος 350 ν.μ.{jcomments on}