Nέο ενιαίο σκάφος για όλες τις ομάδες του Volvo Ocean Race, στον επόμενο αγώνα του 2014-15

Μία ριζική αλλαγή επιφυλάσσει ο επόμενος αγώνας του Volvo Ocean Race, τόσο στους αγωνιζόμενους όσο και στους φίλους της ιστιοπλοΐας. Ο επόμενος ιστιοπλοϊκός μαραθώνιος της Volvo, του μεγαλύτερου σε διάρκεια αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, που ξεκινά στις 4 Οκτωβρίου 2014 από το Αλικάντε της Ισπανίας και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουνίου 2015 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, θα διεξαχθεί με ενιαίο τύπο σκάφους.

Για πρώτη φορά στη 40χρονη ιστορία του θεσμού, όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα διαγωνιστούν με σκάφη πανομοιότυπου σχεδιασμού και κατασκευής, το Volvo Ocean 65.

 

 Όπως μαρτυρά και το όνομά του, πρόκειται για ένα σκάφος μοντέλο 65 ποδών, ήτοι 19,81 μέτρα, το οποίο σχεδιάστηκε από το ναυπηγικό οίκο Farr Yacht Design, με έδρα το Μέρυλαντ των Η.Π.Α. Τα σκάφη που θα συμμετάσχουν στον αγώνα θα κατασκευαστούν από ένα κονσόρτσιουμ κορυφαίων ναυπηγείων, διασκορπισμένα σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία.

 Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι απαιτήσεις των σκαφών τα οποία θα κληθούν να κάνουν το γύρο του κόσμου σε αγωνιστικούς ρυθμούς, διασχίζοντας περί τα 40.000 ναυτικά μίλια – και για τους μυημένους στο μετρικό σύστημα 74.000 χιλιόμετρα – είναι μεγάλες.

 Όντας μικρότερο από τον προκάτοχο τους κατά 1,5 μόλις μέτρο, το Volvo Ocean 65 έχει σχεδιαστεί με στόχο να είναι ότι πιο τέλειο έχει παρουσιαστεί ποτέ στην κατηγορία του, αυτή των αγωνιστικών ιστιοπλοϊκών μονής καρίνας. Παράλληλα, το κόστος διατηρήθηκε σε λογικά, για τέτοιου τύπου αγώνα, επίπεδα. Το νέο μοντέλο ωστόσο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τέτοιες προδιαγραφές ποιότητας και αντοχής, που αβίαστα αποφασίστηκε τα ίδια σκάφη να συμμετάσχουν και στο μεθεπόμενο Volvo Ocean Race, τη διετία 2017-18.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τον προηγούμενο αγώνα του Volvo Ocean Race, ο κανονισμός έθετε κάποιες βασικές προδιαγραφές που έπρεπε να ακολουθήσουν οι σχεδιαστές και οι ναυπηγοί, αφήνοντας όμως μεγάλη ελευθερία κατά την υλοποίηση. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πολύ ακριβών σκαφών, με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, με τις ομάδες όμως που διέθεταν μεγάλους προϋπολογισμούς να έχουν εύλογα σχετικό πλεονέκτημα.

 Η υιοθέτηση ενός ενιαίου τύπου σκάφους για το Volvo Ocean Race ήταν στρατηγική απόφαση της Volvo, ώστε ο αγώνας να κριθεί πραγματικά …στη θάλασσα, από την ποιότητα, την οργάνωση και την αντοχή των μελών των ομάδων, ανεξάρτητα από το ύψος των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

 Στην κατασκευή του πρώτου Volvo Ocean 65 συμμετείχαν περισσότεροι από 120 άνθρωποι σε διάστημα 7 μηνών ενώ απαιτήθηκαν συνολικά 36.000 εργατοώρες. Η καθέλκυσή του πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές, με το σκάφος να τις ολοκληρώνει με απόλυτη επιτυχία.

 Ανάμεσά τους, η συμπεριφορά του σε πιθανότητα βλάβης του συστήματος κινητής καρίνας, μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ιδίως σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Το νέο 65άρι τέθηκε σε κλίση γωνίας 50 μοιρών, την ίδια στιγμή που και η κινητή καρίνα είχε τοποθετηθεί σε κλίση 40 μοιρών, όντας τελείως έξω από το νερό, ως ένας ακραίος τρόπος δοκιμής του αυτόματου συστήματος κεντραρίσματος της καρίνας, με τη συμπεριφορά του σκάφους να είναι εξαιρετική. Όλες οι δοκιμές, σε προσομοίωση ακραίων καιρικών συνθηκών, απέδειξαν τόσο την άψογη δομική συμπεριφορά του σκάφους όσο και την κορυφαία αντοχή των υλικών.

 Όσο για την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, στο σκάφος έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία κάμερες υψηλής ευκρίνειας και ευαίσθητα μικρόφωνα, τα οποία, σε συνδυασμό με τα τελειότερα μηχανήματα δορυφορικής μετάδοσης, θα εξασφαλίσουν τη λήψη και αποστολή μοναδικών εικόνων.

 Το πρώτο Volvo Ocean 65 είναι το σκάφος μίας αμιγώς γυναικείας ομάδας από τη Σουηδία, η οποία θα συμμετάσχει στο Volvo Ocean Race 2014-15 με το όνομα Team SCA. Χορηγείται από τη σουηδική πολυεθνική εταιρεία SCA, που παράγει προϊόντα προσωπικής υγιεινής καθώς και δασικά προϊόντα με απόλυτα βιώσιμες μεθόδους.

 Είναι η πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, που μία ομάδα αποτελείται από γυναίκες ιστιοπλόους και μόνο! Σημειώνεται ότι ο κανονισμός προβλέπει 11μελή πληρώματα για αμιγώς γυναικείες ομάδες, σε αντίθεση με τα ανδρικά (οκτώ μέλη) ή μικτά πληρώματα (εννέα μέλη), χωρίς να υπολογίζεται σε όλες τις περιπτώσεις και ο εκπρόσωπος των media που επιβαίνει του σκάφους. Σε λίγες μέρες οι ανυπόμονες ιστιοπλόοι της ομάδας σαλπάρουν από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη βάση τους για τον αγώνα, το Λανζαρότε στα Κανάρια Νησιά.

 Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε διάφορα στάδια στη «γραμμή παραγωγής», άλλα έξι Volvo Ocean 65 που σταδιακά θα είναι διαθέσιμα για δοκιμές ώστε να παραδοθούν άρτια στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Volvo Ocean Race 2014-15

πληροφορίες στο: www.vovlooceanrace.com