Μανώλης Βουρνούς: «Τους περιμένουμε όλους στη Χίο για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας!

Συνεχίζεται στη Χίο η προετοιμασία για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο πανέμορφο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, από τις 28 Αυγούστου 2016 έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2016.

Για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση, μίλησε ο Δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς:

Κύριε Δήμαρχε, πιστεύετε ότι από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα έχει οφέλη η Χίος;

«Μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση γίνεται για πρώτη φορά στο ανατολικό Αιγαίο και αναμφίβολα θα βοηθήσει το νησί. Δεν είναι μόνο η ίδια διοργάνωση αλλά και η ευκαιρία που έχουν τόσοι πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου που είναι μέσα στο ναυταθλητισμό, να γνωρίσουν το νησί, τις θάλασσες του, αλλά και τους ανθρώπους του, γεγονός που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στο νησί. Είναι το είδος του τουρισμού και της προβολής που χρειάζεται άλλωστε η Χίος, που είναι ένας ειδικός προορισμός με μεγάλες δυνατότητες για τέτοιες διοργανώσεις.»

 Πιστεύετε ότι η επιτυχία της διοργάνωσης θα βοηθήσει τη Χίο να φιλοξενήσει και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις;

 «Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αποτελεί συνέχεια και άλλων προσπαθειών που είχαν γίνει στο νησί μας, όπως πέρσι η Aegean Regatta που ξεκίνησε από τη βορειοδυτική Χίο, στη Βολισσό, εγκαινιάζοντας μάλιστα ένα εντελώς καινούργιο λιμενικό καταφύγιο τουριστικών σκαφών. Επίσης θα έχει προηγηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Οπτιμιστ που θα γίνει στον κεντρικό λιμένα της Χίου, ενώ ακολουθεί φυσικά και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με τα σκάφη να ελλιμενίζονται επίσης στον κεντρικό λιμένα. Είναι λοιπόν το είδος διοργανώσεων που επιδιώκουμε, γιατί έχει η Χίος όλα τα φόντα να τις φέρει εις πέρας με επιτυχία, καθώς εκτός από τις υποδομές, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που αγαπά το άθλημα, το σέβεται και το απολαμβάνει. Αυτό άλλωστε είναι αυτό που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι αγώνες, το σωστό δηλαδή «ακροατήριο». Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τη ναυτική και ναυταθλητική παράδοση του νησιού, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η Χίος πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια σε όλα τα αθλήματα που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο.»

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η ανταπόκριση των κατοίκων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα;

«Τα αθλήματα της θάλασσας συγκινούν τον κόσμο εδώ πέρα. Δεν είναι επιλεκτική η απασχόληση με το ναυταθλητισμό και την ιστιοπλοΐα, αλλά κάτι γενικευμένο. Όλοι ψάχνουν μία αφορμή για να ασχοληθούν, είτε τα μικρά παιδιά που βρίσκονται σε διάφορους ομίλους που λειτουργούν με μεγάλη παράδοση και προϊστορία, είτε εμείς οι μεγαλύτεροι που αναζητούμε πάντα κάποια ασχολία σχετική με ναυταθλητικά γεγονότα. Αυτοί οι αγώνες λοιπόν προσελκύουν την προσοχή της τοπικής κοινωνίας, με τους κατοίκους της Χίου να θέλουν να δουν τους αγώνες, να γνωρίσουν τους διακεκριμένους αθλητές που θα έρθουν εδώ, να τους μιλήσουν, αλλά και να δουν τους φίλους και τους γνωστούς τους από το νησί, που θα λάβουν μέρος και αυτοί στο Πρωτάθλημα.»

Θα βοηθήσει η διεξαγωγή του ιστιοπλοϊκού πρωταθλήματος και στην εικόνα της Χίου, που τουλάχιστον στον κόσμο έξω από το νησί, έχει συνδεθεί τον τελευταίο καιρό με τους πρόσφυγες και τις τουρκικές παραβιάσεις;

«Αναμφίβολα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα βοηθήσει ώστε να ακουστεί η Χίος για τα θετικά της, για γεγονότα δηλαδή που δεν γεννούν προβληματισμό. Εκτός από την προβολή του νησιού θα βοηθήσει και την ίδια την κοινωνία, γιατί παρότι η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει για όλους μας, είναι τόσα πολλά αυτά που κατατρέχουν τους πολίτες τον τελευταίο καιρό. Είναι η οικονομική κρίση που φέρνει στα όρια, ειδικά τις νησιωτικές κοινωνίες, αλλά είναι και το προσφυγικό ζήτημα που δεν παύει να είναι η καθημερινή έννοια, όχι μόνο της δημοτικής αρχής, αλλά του συνόλου της κοινωνίας μας εδώ. Υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται πάρα πολύ και με αρνητικό τρόπο από αυτό και καταλήγει να είναι το μόνιμο ζήτημα ενασχόλησης. Ετσι γεννιέται η ανάγκη να υπάρχουν κάποια διαφορετικά θέματα στα οποία πρέπει να δώσουμε τη ψυχή μας και να τα φέρουμε εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο.»

Οι αγώνες θα γίνουν και στο θαλάσσιο χώρο των Οινουσσών, εκεί όπου είχαμε πρόσφατα κάποια ζητήματα με τους Τούρκους.

«Οι αγώνες θα γίνουν στο χώρο νοτίως των Οινουσσών και ανατολικά της Χίου και θα είναι μία καλή ευκαιρία να γεμίσουν την περιοχή για αθλητικούς λόγους και για καλούς σκοπούς, πολλά ελληνικά σκάφη. Ξέρετε κάνουμε συνδιοργανώσεις με Τούρκους και πιστεύω ότι θα υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που θα παρακολουθήσουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, καθώς έχουμε μία πάρα πολύ καλή σχέση σε επίπεδο λαών, σε επίπεδο επαγγελματιών, σε επίπεδο επισκεπτών. Δυστυχώς κάποιες φορές οι κυβερνήσεις – μάλιστα η τουρκική το έχει κάνει πολλές φορές – δεν ακολουθούν το γενικότερο αίσθημα που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στην ανατολική ακτή.»

Πέρα από τους αγώνες, έχετε προγραμματίσει και άλλες εκδηλώσεις;

«Θα υπάρχει μία σειρά εκδηλώσεων, παράλληλη με τους αγώνες, όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αλλά και για την τοπική κοινωνία προκειμένου να μπει στο αθλητικό πνεύμα. Ακόμα δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε τι ετοιμάζουμε, αλλά θα υπάρχει μια σειρά εκδηλώσεων. Θέλουμε να μεταδώσουμε εμπειρίες ώστε να μείνει κάτι σε όποιον τις παρακολουθήσει και να μην μείνουμε σε μία απλή συναυλία ενός καλλιτέχνη. Επιδιώκουμε να μείνει κάτι σε όποιον συμμετάσχει. Ακόμα και μία μουσική εκδήλωση θέλουμε να προσφέρει εμπειρίες ώστε το τελικό αποτέλεσμα που θα μείνει στη ψυχή και την καρδιά ενός ανθρώπου, να είναι πιο δυνατό!»

Ραντεβού λοιπόν τον Αύγουστο…

«Οι αθλητές, οι οικογένειες αλλά και όσοι θέλουν να θαυμάσουν έναν τέτοιο αγώνα, είναι καλοδεχούμενοι στο νησί μας. Η Χίος με την παράδοση της και τη ναυτοσύνη της, είναι ένα μέρος που μπορεί να διοργανώσει τέτοιους αγώνες και τους περιμένουμε όλους…»

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

http://www.chiorc.gr/offshore2016

Κάνετε Like: www.facebook.com/greeknationalchampionship2016