Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean Regatta 2016 και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιανέλλης – Θεοδοσιάδης, ως διοργανωτής, μίλησε για τους στόχους και τις προοπτικές της φετινής διοργάνωσης:
Για μια ακόμη χρονιά η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διοργανώνει την Aegean Regatta. Σε τι προσβλέπετε μέσω του συγκεκριμένου αγώνα;
«Η Aegean Regatta είναι διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ξεκίνησε το 2001 από το τότε Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και τους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους τους Αιγαίου, τους Δήμους-Σταθμούς και ενίοτε τις Περιφέρειες Β. και Ν. Αιγαίου. Για 15 αδιάλειπτα χρόνια συνεχίζεται αυτός ο θεσμός που σκοπό έχει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αθλητικού και πολιτιστικού συγχρόνως γεγονότος, στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο.
Έτσι και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας η Aegean Regatta θα ανοίξει πανιά στις 19 Αυγούστου, ξεκινώντας από τη Μαρίνα του Πόρτο Καρρά στη Χαλκιδική με πρώτο σταθμό το λιμάνι της Μύρινας. Στη συνέχεια και για πρώτη φορά τα σκάφη θα κατευθυνθούν στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει ο Μόλυβος και τέλος ο αγώνας θα ολοκληρωθεί στη Μαρίνα της Μυτιλήνης.
Η υποστήριξη αυτή ξεκίνησε το 2001. Είστε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη και εξέλιξη του αγώνα αυτά τα 15 χρόνια;
Όλο αυτό το διάστημα των 15 χρόνων διοργάνωσης της Aegean Regatta απέδειξαν ότι ο θεσμός αυτός στηρίζεται όχι μόνο από τους Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους του Αιγαίου, αλλά και από τους ίδιους τους ιστιοπλόους όλης της Ελλάδας και διεθνώς. Αυτό αποδεικνύεται από τον υψηλό αριθμό συμμετοχών. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2010 οι συμμετοχές έφτασαν τις 108, και μεταξύ αυτών, επειδή ο αγώνας είναι διεθνής, συμμετείχαν σκάφη από τη Ρωσία, Ιταλία, Αγγλία, Βουλγαρία, Κύπρο. Η καταξίωση αυτών των αγώνων αποδεικνύεται και το 2015, όπου κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και την πίεση των capital controls οι αγώνες διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή 80 ιστιοπλοϊκών σκαφών. Η συμμετοχή ιστιοπλόων άλλων κρατών ήταν η μεγαλύτερη, από Τουρκία, Ρωσία, Λετονία, Αυστρία, Κύπρο, Ρουμανία.
Γι αυτό θέλω να τονίσω προς όλους τους ιστιοπλόους, που μέχρι τώρα συμμετέχουν και στηρίζουν τους αγώνες, ότι φέτος οι συνθήκες που αφορούν το προσφυγικό είναι πολύ καλύτερες και δεν πρέπει να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα.»
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, τα οφέλη που έχουν τα νησιά – σταθμοί του αγώνα, από την Aegean Regatta;
«Για να γίνει ο ελλιμενισμός των σκαφών των αγώνων απαιτείται άρτια υποδομή των εγκαταστάσεων των λιμανιών υποδοχής. Η Γενική Γραμματεία έχει συμβάλλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομικά στην καλυτέρευση των σταθμών υποδοχής. Ενδεικτικά για παράδειγμα αναφέρω ότι το 2007 στη Μύρινα και το 2013 δόθηκε ένα σημαντικό ποσό για την βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών στις λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμένα Μούδρου.
Επίσης είναι μια οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας των μικρών νησιών, επειδή τις μέρες αυτές 800 περίπου ιστιοπλόοι διαμένουν και διατρέφονται στον τόπο αυτό.
Η καλή εντύπωση που θα αφήσει στους συμμετέχοντες η τοπική κοινωνία των νησιών, η ομορφιά και η φιλοξενία των κατοίκων αποτελεί κίνητρο και βοηθά στην τουριστική προβολή του Αιγαίου γενικότερα.»
Η Regatta Αιγαίου εκτός από αθλητική διάσταση, έχει και πολιτιστική με ξεχωριστές εκδηλώσεις στα νησιά. Πιστεύετε ότι αυτή η παράμετρος βοήθησε στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του αγώνα;
Όπως ήδη έχω αναφέρει η Regatta δεν είναι απλά ένα ακόμα αθλητικό γεγονός, αλλά η διαφοροποίηση της έγκειται ότι σε κάθε νησί-σταθμό παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, έτσι ώστε οι ιστιοπλόοι να γνωρίσουν το τόπο του κάθε νησιού και γενικότερα όλο το Αιγαίο. Διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους του κάθε νησιού, γεύονται παραδοσιακά εδέσματα και παίρνουν μέρος με όλους τους κατοίκους σε παραδοσιακές εκδηλώσεις . Θέλω να τονίσω ότι πολλά νησιά μέσω της ιστιοπλοΐας γίνονται γνωστά από τη Regatta.
Εφόσον το επέτρεπαν οι οικονομικές συνθήκες η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδοτούσε για τον σκοπό αυτό τους Δήμους, προκειμένου να διοργανωθούν πολιτιστικά δρώμενα.
Παρουσία σημαντική με συμμετοχή του στους αγώνες υπήρξε και ο φιλέλληνας, λάτρης του Αιγαίου και του Ελληνικού Πολιτισμού, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Jack Lang.»
Έχετε καθημερινή επαφή με τους κατοίκους των νησιών. Μπορείτε να μας πείτε πόσο σημαντικό είναι για αυτούς το πέρασμα του αγώνα από τα νησιά τους:
««Η Regatta είναι μια εκδήλωση που οι κάτοικοι των νησιών την περιμένουν κάθε χρόνο. Φέτος οι αγώνες θα τερματίσουν στο νησί της Λέσβου. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους, ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα που έζησαν οι κάτοικοι των νησιών και ιδιαίτερα της Λέσβου, έχει πλέον μπει σε διαφορετική φάση.
Δεν υπάρχουν πλέον οι μαζικές και ανεξέλεγκτες αφίξεις προσφύγων σε αριθμούς ατόμων που έκαναν την κατάσταση πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμη.
Είναι πλέον γεγονός που βγαίνει από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, ότι οι αφίξεις των προσφύγων έχουν μειωθεί δραστικά. Ήδη το τελευταίο 15θήμερο του Μαΐου στην Λέσβο έφθασαν μόνο 192 άτομα. Υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε ούτε μια άφιξη πρόσφυγα στο νησί.
Ακόμα και αυτοί οι λίγοι που καταφέρνουν να φτάσουν στη Λέσβο, οδηγούνται άμεσα στο HOT SPOT της Μόριας καθώς και ένα μέρος αυτών, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, στο κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης τους και η παροχή ή όχι ασύλου.
Ακόμα και ένας μικρός αριθμός από αυτούς που ελευθερώνονται λόγω παρέλευσης των 25 ημερών κράτησης, όπως προβλέπει ο νόμος, διαβιώνουν στους καθορισμένους από την πολιτεία χώρους.»
Εκτός από την Aegean Regatta, έχετε αναπτύξει ως Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και άλλες δράσεις στα νησιά του Αρχιπελάγους, είτε αθλητικές, είτε πολιτιστικές. Μπορείτε να μας αναφέρετε τις πιο σημαντικές από αυτές;
Ο λόγος ύπαρξης του Υπουργείου Αιγαίου και νυν Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν και εξακολουθεί να είναι η Παλλαϊκή άμυνα, η ανάπτυξη των νησιών και η διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του Πολιτισμού του Αρχιπελάγους. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο χρηματοδοτεί τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Πανεπιστήμια, που εκτελούν αρχαιολογικά έργα στα νησιά του Αιγαίου.
Επίσης κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις-θεσμοί, όπως οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου, Κωπηλασίας και η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου- καταξιωμένες εκδηλώσεις που έχουν σταθερή πορεία στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και στη συνείδηση των Αιγαιοπελαγιτών.
Μια εξ ίσου σημαντική δραστηριότητα είναι και το εκδοτικό έργο της Γραμματείας. Πάνω από 53 τίτλοι βιβλίων έχουν εκδοθεί, με αναφορά στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του Αρχιπελάγους. Μια από τις σημαντικότερες τελευταίες εκδόσεις μας είναι και ο Άτλαντας των Βυζαντινών μνημείων του Αιγαίου.
Κλείνοντας θα ήθελα για μια ακόμα φορά να παροτρύνω όλους τους ιστιοπλόους να πάρουν μέρος στη Regatta, που τόσο αγαπούν, γιατί αυτό το απέδειξαν με τη συμμετοχή τους όλα αυτά τα χρόνια και να τους ευχηθώ όμορφα ταξίδια.
Είμαι βέβαιος ότι και η φετινή Regatta, όπως και όλες οι προηγούμενες, θα σας προσκομίσει όμορφες εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές.»
Η Αegean Regatta θα γίνει από τις 19 έως τις 27 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, με εκκίνησης στη μαρίνα του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, σταθμούς στη Μύρινα της Λήμνου, στον Άη Στράτη, στον Μόλυβο της Λέσβου και τερματισμό στη Μυτιλήνη.
Συντονιστής όμιλος της Aegean Regatta 2016 είναι ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Μυτιλήνης και συνδιοργανωτές οι: Α.Σ.Ι.Α.Θ. Ρόδου, A.O. Aιγαίου, N.O. Xίου, N.O. Σάμου, Ν.Ο. Καρλοβάσου, Λ.Ο.Ι.Α.Θ. Μυτιλήνης, Ν.Ο.Λέρου, και Ι.Ο.Χίου.