/

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ OPEN 49er ΚΑΙ NACRA 17 – ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Όταν λέμε ιδανικές καιρικές συνθήκες στην ιστιοπλοΐα εννοούμε αέρα. Και αέρα είχε στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος open των 49ers και των Nacra 17, που διοργανώνει ο ΝΟ Θεσσαλονίκης.

Στα 49er των ανδρών με το σύστημα διεξαγωγής σε γκρουπ και με διαρκείς εναλλαγές από κούρσα σε κούρσα είναι νωρίς για συμπεράσματα, αφού από την 4η κούρσα θα δημιουργηθούν 2 στόλοι, ο “χρυσός” που θα οδηγήσει στα μετάλλια και ο “ασημένιος”.

Για την ώρα δύο Πολωνικά σκάφη οδηγούν τα 49er και ακολουθούν οι Γάλλοι που ήταν 4οι στο κύπελλο Μ. Αλεξάνδρου, ενώ οι πρώτοι των αγώνων που έγιναν στον ίδιο χώρο πριν λίγες μέρες, Αμερικανοί, βρίσκονται στη 4η θέση.

Στις ελληνικές συμμετοχές οι Σωτηρίου Παναγιωτίδης πήγαν καλύτερα από τα άλλα πληρώματα, έχοντας με το μέρος τους και την εμπειρία της κατηγορίας και βρίσκονται βαθμολογικά στη μέση του στόλου. Πίσω τους οι πανελληνιονίκες των 49er Παναγιώτης Καμπουρίδης- Στέλιος Νούτσος και ακόμη πιο πίσω τα άλλα 4 πληρώματα με Καγιαλη- Ορφανό , Αθανασόπουλο- Τσουλφά , Καζαντζή- Μπούμπουρα και Κωνσταντινίδη- Δολιανίτη. Το είχαμε πει ότι χρειάζεται πολύχρονη ενασχόληση με το σκάφος και συναγωνισμός.
Τώρα που αρκετά πληρώματα βρίσκουν το 49er θα αλλάξει και η εικόνα.
Αυτό ακριβώς μας είπε και ο Παναγιώτης Καμπουριδης ο οποίος πήρε μέρος στους Ο. Α. του 2012 στο Λονδίνο, αλλά στα 470, μαζί με τον Στάθη
Παπαδόπουλο: “…παλαιότερα 2 συμμετοχές σε Ο. Α. και ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο ήταν ότι καλύτερο είχαμε να δείξουμε. Τώρα με την αλλαγή στα
470 και με τον ερχομό του Παύλου( Καγιαλή) , αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα υπάρχει εγχώριος συναγωνισμός..”.

Στις γυναίκες οι αδελφές Σχουλθέις ,από την Μάλτα , βρήκαν αέρα και με 3 πρωτιές συγκέντρωσαν τα βλέμματα επάνω τους. Άλλωστε προέρχονται από ιστιοπλοϊκή οικογένεια.

Στα Nacra οι ασημένιοι του Τόκυο βρίσκονται σε φόρμα και ήρθαν με την αύρα του Ολυμπιακού μεταλλίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Ντάνης Πασχαλίδης με την Μυρτώ Παπαδοπούλου είναι 10οι δεν τους πήγε καλά η 3η κούρσα και γενικά δεν αρμένισαν όπως θα ήθελαν.

Ο δικός τους στίβος είναι στημένος κοντά στην Περαία με τον Γαρμπή να κυριαρχεί, την ώρα που ανοικτά από το Μικρό Έμβολο ο Πουνέντης στην αρχή και η Μπουκαδούρα στη συνέχεια αλλάζουν την διάθεση του ανέμου.
Είναι σημαντικό ότι η τελευταία ιστιοδρομία έκλεισε με ταχύτητα ανέμου
14 κόμβων.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με άλλες 3 ιστιοδρομίες.