Ανοίγουν πανιά στην Καλαμάτα περίπου 150 ιστιοπλόοι

Μετά από πολλά χρόνια ο Αίολος και ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας ένωσαν τις δυνάμεις τους και με τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και πλήθους άλλων χορηγών και υποστηρικτών κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν για την πόλη μας μια σπουδαία ιστιοπλοϊκή διοργάνωση. Το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιόνιων Νησιών για σκάφη όπτιμιστ και λέιζερ 4,7 που αφορά κορίτσια και αγόρια από 10 έως 17 ετών θα πραγματοποιηθεί στο Μεσσηνιακό Κόλπο από αύριο, μέχρι και τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Υπολογίζεται ότι περίπου 150 νεαροί ιστιοπλόοι από 20 συλλόγους θα γεμίσουν πανιά τη θάλασσα της Καλαμάτας.

Ανάλογα και με τις διαθέσεις του θεού του ανέμου η εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας έχει προγραμματιστεί για τη 1 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ οι αγώνες θα συνεχιστούν με στόχο 3 ή και 4 κούρσες καθημερινά και συνολικά 12 το πολύ, μέχρι και την Τρίτη.
Η αυλαία θα πέσει το απόγευμα της 24ης Μαρτίου με την τελετή λήξης και τις απονομές.
 Tο μεσημέρι της Πέμπτης εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας τη σημασία της διοργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα μίλησαν εκ μέρους της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο Δημήτρης Κακαλίκας, από τον Αίολο ο πρόεδρος Χάρης Βγενής, από το ΝΟΚ ο έφορος ιστιοπλοΐας τριγώνου Χρήστος Τσάμης, το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του αθλητικού Φορέα Νίκος Μπασακίδης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Αντωνία Μπούζα Περιφερειακή Σύμβουλος-υπεύθυνη τουριστικών θεμάτων.
 
Ευχαριστίες και συγχαρητήρια από τον Δημήτρη Κακαλίκα
 
Με την ιδιότητα, όχι του προέδρου του ΝΟΚ, αλλά του Εφόρου Ιστιοπλοΐας Νοτιοδυτικής Ελλάδος της Ελληνικής Ομοσπονδίας άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Κακαλίκας, τονίζοντας τα εξής:
«Θέλω να δηλώσω τη χαρά μου γιατί μετά από αρκετά χρόνια ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας και ο Αίολος συνεργάζονται σε μια μεγάλη διοργάνωση. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και το Δήμο Καλαμάτας που συμβάλουν με τον τρόπο του ο καθένας στην επιτυχία αυτού του αγώνα.
Εκείνο που θέλω να τονίσω και στους δύο εκπροσώπους είναι ότι ο μοναδικός στόχος του 1ου και του 2ου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η νεολαία μας. Είναι μεγάλο πράγμα η νεολαία μας να είναι μέσα σε χώρους που δεν έχουν σχέση με όλα όσα γνωρίζουμε κάθε μέρα όλοι μας…
Και γι’ αυτό τους συγχαίρω και τους δύο ιδιαίτερα, και τον κ. Τατούλη και το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα.
Επίσης, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Νίκα για τον αγώνα που έκανε τα προηγούμενα χρόνια ώστε το Λιμενικό Ταμείο από Μεσσηνίας να γίνει Δήμου Καλαμάτας. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας έχουν φανεί ήδη και φαίνονται κάθε μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος ανάμεσα στον ΝΟΚ και τον Αίολο από …χοιροστάσιο, καθαρίστηκε και έγινε πλατεία, γεμάτη υγεία και θα γεμίσει παιδιά με αφορμή τους αγώνες. Αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων. Γι’ αυτό συγχαίρω το Δήμαρχό μας και τον καλώ σε κάθε ευκαιρία που η νεολαία τον χρειάζεται να τρέχει αμέσως. Είναι σοβαρό πράγμα η νεολαία και πρέπει να τη φυλάμε σαν τα μάτια μας.
Και πάλι θέλω να συγχαρώ και τους δύο Ομίλους. Προκαταβολικά, γιατί ο αγώνας θα έχει σίγουρα επιτυχία 100% διίοτι θα τον κάνουν άνθρωποι που ξέρουν το άθλημα και έχουν δώσει εξετάσεις, επανειλημμένα. Τα τελευταία 20 χρόνια πάρα πολλοί αγώνες έχουν γίνει στην πόλη μας κι εκείνο που θέλουμε είναι να φέρουμε και διεθνή αγώνα. Αλλά πρέπει να το θέλουν και οι δύο αυτοδιοικήσεις, χωρίς αυτές δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…» κατέληξε ο κ. Κακαλίκας.
 
Νίκος Μπασακίδης: Πολλές δυνατότητες για μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας επεσήμανε:
«Μια ακόμα μεγάλη αθλητική διοργάνωση γίνεται στην πόλη της Καλαμάτας, με την υποστήριξη τοπικών συλλόγων, του Αίολου και του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Η υλοποίηση του Περιφερειακού πρωταθλήματος και η επιλογή της πόλης αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις δυνατότητες που έχει η Καλαμάτα για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Ο Δήμος πάντα στηρίζει όλα αυτά τα αθλητικά γεγονότα γιατί και προβάλλουν την πόλη και αναδεικνύουν ιδιαίτερα τις ομορφιές της. Και βέβαια στηρίζουν την αθλητική δραστηριότητα και κατευθύνουν τους νέους προς τον αθλητισμό.
Μεταφέρω τις ευχές του Δημάρχου Καλαμάτας για μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα έχει υψηλά ρεκόρ, που θα μείνουν και θα χαραχθούν ότι έγιναν στην πόλη της Καλαμάτας» ανέφερε ο κ. Μπασακίδης και έκλεισε την ομιλία ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλα τα επίπεδα.
 
 
Αντωνία Μπούζα (Περιφερειακή Σύμβουλος): Έχουμε επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό
 
Η κα Μπούζα μετέφερε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια στον αθλητικό τουρισμό, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ναυτικού συλλόγου Αίολος και του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας για να συνδιοργανώσει αυτό το Περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό αθλητικό γεγονός για την περιοχή μας. Θέλουμε να αποκτήσει η Μεσσηνία ένα προφίλ στον τομέα του ναυταθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού, καθώς είναι ένα θεματικό πεδίο στο οποίο έχουμε στοχεύσει και περιμένουμε πάρα πολλά για την περιοχή της Μεσσηνίας γενικότερα.
Πάρα πολλοί επισκέπτες θα έρθουν στην πόλη της Καλαμάτας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους που θα έρθουν για τη διοργάνωση, αλλά έχει πιστεύω και τις εγκαταστάσεις, αλλά και ο Μεσσηνιακός Κόλπος ενδείκνυται για τέτοιου είδους αθλητικές δραστηριότητες. Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν έναν καλό αγώνα και οι νικητές να ενισχύσουν σημαντικά την εθνική μας ομάδα στις περαιτέρω διοργανώσεις που έχει μπροστά της».
 
Χρήστος Τσάμης: Η ισχύς εν τη ενώσει
 
«Είπαμε φέτος να πρωτοτυπήσουμε οι δύο σύλλογοι και να συνεργαστούμε. Να κάνουμε ένα πρωτάθλημα περιφερειακό ίσως καλύτερα και από πανελλήνιο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε βάλει τα δυνατά μας και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.
Η στήριξη που έχουμε είναι πάρα πολύ μεγάλη και ευχαριστούμε όλους και τους χορηγούς και όλους τους εμπλεκόμενους που μας βοήθησαν. Είναι μια διοργάνωση με μεγάλη αγωνιστική σημασία για τα παιδιά της Περιφέρειας. Θα έρθουν από περίπου 20 Ομίλους απ’ όλη την περιφέρεια 150 αθλητές, μαζί με τους συνοδούς τους. Θα γεμίσουν την παραλία της Καλαμάτας με πανιά, ο Μεσσηνιακός Κόλπος θα είναι χάρμα οφθαλμών. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα γίνουν πάρα πολύ καλοί αγώνες.
Η ουσία της διοργάνωσης βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Έξω εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη φιλοξενία αθλητών και συνοδών και ελπίζω να έχουν μόλις φύγουν καλές εντυπώσεις από την Καλαμάτα και τη διοργάνωση.
Όχι μόνο στην ιστιοπλοΐα, αλλά σε όλα τα αθλήματα και τους τομείς η ισχύς εν τη ενώσει φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι ίσως μια καλή αρχή να οραματιζόμαστε τον επόμενο αγώνα που μακάρι να είναι διεθνούς διάστασης».
 
Χάρης Βγενής: Καλή επιτυχία στα παιδιά του Αιόλου και του ΝΟΚ
 
«Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες και τα ξενοδοχεία της πόλης που στηρίζουν ο καθένας με τον τρόπο του τη διοργάνωση αυτή. Οι Όμιλοι πάντα θα είναι «παρών» δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και στις διοργανώσεις, αλλά υπάρχει και ένα μήνυμα όσον αφορά στην πόλη και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, όπως είναι ο ναυταθλητισμός. Θα χαρούμε πολύ οι 300 και πλέον επισκέπτες της πόλης μας που επί 5 μέρες θα ζήσουν μέσα σε αυτή, να φύγουν με όμορφες αναμνήσεις. Ευχόμαστε πολύ καλά αγωνιστικά αποτελέσματα σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά του ΝΑΣΚ Αίολος και του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας».
 
Eπιμέλεια: Χριστίνα Ελευθεράκη