//

Ιστιοδρομία με έντονες συγκινήσεις στην πρώτη κούρσα του «54ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

Με τους ανέμους να εναλλάσσονται και τη μπουνάτσα να καιροφυλακτεί τα σκάφη του «54ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» ολοκλήρωσαν την πρώτη ιστιοδρομία του ιστορικού αγώνα και βρίσκονται στο Νειμποριό της πανέμορφης Χώρας της Άνδρου. Πρώτο στο λιμάνι ήρθε το «BULLET TOTAL», ύστερα από μία σκληρή μονομαχία πλώρη με πλώρη με το «OPTIMUM 3 Samos Steamship». Το «OPTIMUM 3 Samos Steamship» ήταν ο μεγάλος νικητής της πρώτης ιστιοδρομίας καθώς πρώτευσε στη γενική κατάταξη των Performance. Την τριάδα στα αγωνιστικά σκάφη συμπληρώνει το ιστιοφόρο των ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή «VELOS Eurobank Private Bank Luxembourg».

Μετά το στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο) οι καιρικές συνθήκες έγιναν δύσκολες διότι οι άνεμοι που επικράτησαν μέχρι τον τερματισμό ήταν μικρής έντασης έως και μηδενικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ιστιοπλόοι να αρχίσουν το κυνήγι της ρέφλας (τοπικοί ασθενείς αάνεμοι) προκειμένου να φτάσουν στο λιμάνι. Τα δύο μεγάλα σκάφη του στόλου, τα 52άρια, έφτασαν γρηγορότερα αλλά αντιμετώπισαν και αυτά προβλήματα όταν μειώθηκε ο αέρας.

Το «BULLET TOTAL» και το «OPTIMUM 3 Samos Steamship» από τα πρώτα μίλια της ιστιοδρομίας άρχισαν τη «μάχη» για την πρωτιά στο Line Honors και η μονομαχία κράτησε μέχρι και τον τερματισμό. Το ιστιοφόρο των Δημήτρη Δεληγιάννη και Νίκου Σινούρη προηγήθηκε αλλά το «OPTIMUM 3 Samos Steamship» πέρασε μπροστά. Οι εναλλαγές συνεχίστηκαν λόγω τις ιδιαιτερότητες του καιρού και τελικά την «κανονιά» πήρε το πλήρωμα του «BULLET TOTAL».

«Ήταν μία δύσκολη κούρσα με πολλές αλλαγές καθώς δεν υπήρχε σε κάποια σημεία αέρας. Δώσαμε μεγάλη μάχη για να καταφέρουμε να τερματίσουμε πρώτοι και τα καταφέραμε, με ελάχιστη διαφορά. Ο συναγωνισμός ήταν μέχρι τα τελευταία μέτρα. Περιμένουμε τη δεύτερη κούρσα για να δούμε πως θα διαμορφωθεί η βαθμολογία», δήλωσε ο ολυμπιονίκης Δημήτρης Δεληγιάννης, συγκυβερνήτης του «BULLET TOTAL».

Στη γενική κατάταξη των Performance νικητής ήταν το «OPTIMUM 3 Samos Steamship». «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για ακόμα μία χρονιά βρισκόμαστε στον αγώνα της Άνδρου. Για εμάς τους ιστιοπλόους είναι μια διοργάνωση – πρόκληση γιατί οι συνθήκες είναι πάντα απαιτητικές. Αυτή τη φορά είχαμε πολλές δυσκολίες κοντά στην Άνδρο και μέχρι τον τερματισμό όπου έπειτα από την κούραση όλης της ημέρας έπρεπε να κάνουμε συνεχώς αλλαγές πανιών προκειμένου να υπερισχύσουμε στην μάχη του Line Honors με το άλλο 52άρι σκάφος. Μπορεί να χάσαμε την κανονιά αλλά το αποτέλεσμα στη γενική κατάταξη δικαιώνει την προσπάθεια του πληρώματος», υπογράμμισε ο Χάρης Μαυρογεώργης, εκ των κυβερνητών του «OPTIMUM 3 Samos Steamship».

Δεύτερο στα Performance ήρθε το «BULLET TOTAL» και τρίτο το σκάφος των ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή «VELOS Eurobank Private Bank Luxembourg». «Ήταν μία ιστιοδρομία για τα γρήγορα σκάφη. Τα πιο αργά δεν πρόλαβαν τον αέρα. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στους τρεις πρώτους. Περιμένουμε την αυριανή ιστιοδρομία από την οποία θα κριθεί και ο τελικός νικητής του αγώνα της Άνδρου», τόνισε ο Παύλος Καγιαλής. Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί η δεύτερη ιστιοδρομία από την Άνδρο μέχρι το Δύσβατο.

Ο «Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου» αποτελεί τη δεύτερη μακροβιότερη διοργάνωση της χώρας σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Ξεκίνησε με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή το 1967. Από τότε μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο αγαπημένους των ιστιοπλόων, τόσο για τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών, όσο και για τη φιλοξενία που απολαμβάνουν στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. Αυτή τη χρονιά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου (ΝΟΑ) και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), και μέρος από τα έσοδα θα διατεθούν στους πυρόπληκτους.

Τα αποτελέσματα:

Performance

 1. OPTIMUM 3 Samos Steamship (Χάρης Μαυρογεώργης – Βαγγέλης Νικολόπουλος)
 2. BULLET TOTAL (Νίκος Σινούρης – Δημήτρης Δεληγιάννης)
 3. VELOS Eurobank Private Bank Luxembourg (Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής)

 

Performance 1

 1. OPTIMUM 3 Samos Steamship (Χάρης Μαυρογεώργης – Βαγγέλης Νικολόπουλος)
 2. BULLET TOTAL (Νίκος Σινούρης – Δημήτρης Δεληγιάννης)
 3. VELOS Eurobank Private Bank Luxembourg (Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής)

Performance 2

 1. ARISTOFANI UK P&I Club and UK Defence Club (Στελίος Νούτσος)
 2. APIDALOS NAFS Intl. Maritime Services (Παύλος Κούρκουλος)
 3. PEGA Musto Goulandris Bross (Δημήτρης Αλεβιζάκης)

SPORT

 1. POSEIDON (Φ. Ταμβακάκης)
 2. GIORGIO FURUNO Euroseas – Eurodry (Μάνθος – Πίττας)
 3. UTOPIA (Κ. Μπαστιάνος)

Βασικός Χορηγός που στηρίζει διαχρονικά τον αγώνα είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg, η διεθνής  τράπεζα – μέλος του Ομίλου Eurobank – με έδρα το Λουξεμβούργο και παρουσία και στο Λονδίνο και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος «Velos» των Ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή θα συμμετάσχει στον αγώνα με τα χρώματα της Eurobank Private Bank Luxembourg. OfficialChampagne της διοργάνωσης είναι η Moët &Chandon, που στηρίζει τον αγώνα ενισχύοντας την ιστορία της στο χώρο του αθλητισμού, πάντα προάγοντας την αριστεία, τις επιτυχίες και τις μεγάλες στιγμές.