Ημέρα του Ναυτικού

 

Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ειρηνικών διεθνών εμπορικών συναλλαγών που είναι η ίδια η πηγή ζωής του κόσμου. Ένα σύνολο 1,5 εκατομμυρίου συνανθρώπων μας, οι ναυτικοί, κινούν τα πλοία στη θάλασσα και τους τιμά η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα τo Σάββατο, 25 Ιουνίου, την Ημέρα του Ναυτικού. Εμείς που ζούμε στην ξηρά πολλά τους οφείλουμε, αλλά δυστυχώς οι ναυτικοί αποκτούν δημοσιότητα μόνο σε άτυχα ναυτιλιακά περιστατικά. Ξεχνάμε πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν κάθε χρόνο περισσότερο από το 90% των φορτίων τους με ασφάλεια στον προορισμό τους με τη μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

 

Παρά τις καλές συνθήκες διαβίωσης στα σύγχρονα πλοία και τις ευκολίες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία στην εκτέλεση των καθηκόντων στο πλοίο, η καθημερινότητα του ναυτικού δεν παύει να χαρακτηρίζεται από τη στέρηση της οικογένειας, των αγαπημένων προσώπων και άλλων αγαθών της κοινωνικής ζωής, που απολαμβάνουμε εμείς οι υπόλοιποι στην ξηρά. 

Όλοι μας στη HELMEPA, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, δημιούργημα κοινής εθελοντικής δέσμευσης Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών, με υπερηφάνεια συγχαίρουμε τον Ευθύμιο Μητρόπουλο, Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, για την πρωτοβουλία του να τιμηθούν οι άνθρωποι της θάλασσας με την Ημέρα του Ναυτικού. Ας δείξουμε στους ανθρώπους αυτούς που η ζωή τους στη θάλασσα είναι μια διαρκής πάλη με τα στοιχεία της φύσης την ευγνωμοσύνη μας.

 

Προτρέπουμε κι εμείς, σύμφωνα με το μήνυμα του ΙΜΟ, τους χρήστες του διαδικτύου αλλά ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ να γράψουν και να πουν την 25η Ιουνίου 2011 στον κάθε ναυτικό μια φράση μόνο:

“Φίλε Ναυτικέ, σ’ ευχαριστούμε.”