Η Έκθεση “Ας Αλλάξουμε Συνήθειες… Όχι το Κλίμα” στα Ψαρά

 

Η HELMEPA μετέφερε την περιβαλλοντική έκθεσή της στα Ψαρά για να ενημερώσει τους μαθητές και τους λίγους κατοίκους του ιστορικού νησιού για την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει όλους μας.

 

Ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Βρατσάνος εγκαινίασε την έκθεση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου την 25η Μαΐου, παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπαιδευτικών, της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νομού Χίου, του Αρχιμανδρίτη και συγγραφέα Ιωακείμ Αρχοντού και κατοίκων του νησιού. Από τη HELMEPA παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής και στελέχη του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που ξενάγησαν στην έκθεση τους παρευρισκομένους.

 

 

Ο κ. Βρατσάνος στην προσφώνησή του είπε ότι “…η θάλασσα αποτελούσε ανέκαθεν πηγή πλούτου και ζωής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολύ πλούσια ιστορία του νησιού μας. Έχουμε λοιπόν την ιερή υποχρέωση να την προστατεύουμε με κάθε μέσο. Η έκθεση αυτή πιστεύω θα αποτελέσει την απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας του Δήμου μας αλλά και των μαθητών μας με τη HELMEPA σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα της εποχής μας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.” Στη συνέχεια, ο κ. Βρατσάνος ευχαρίστησε τη HELMEPA για την πρωτοβουλία τους να φέρουν την έκθεση στα Ψαρά, παρά τις αντιξοότητες του εγχειρήματος.

 

Ο κ. Μητσάτσος στην αντιφώνησή του είπε πως η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αείμνηστης Μαρίας Π. Τσάκου, κόρης του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ενός εκ των συνιδρυτών της HELMEPA. Η μεταφορά της έκθεσης στα Ψαρά είναι προσφορά των εθελοντών Μελών της HELMEPA προς τους κατοίκους του νησιού, που πολλοί από αυτούς ως ναυτικοί γνωρίζουν από χρόνια τη HELMEPA. Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους στα Ψαρά για τη συμμετοχή τους και υποσχέθηκε ότι η HELMEPA θα διατηρήσει την επαφή με τον Δήμο ώστε να τους κρατάει πάντα ενήμερους για όσα συμβαίνουν στον περιβαλλοντικό χώρο.

 

Ενημερωτικό υλικό, όπως αφίσες, αναρτήθηκε και διανεμήθηκε στο νησί με σκοπό όπως οι επισκέπτες του πάρουν το μήνυμα “Θάλασσες και Ακτές Πάντα Καθαρές” της φετινής εκστρατείας της ένωσης.

 

Η HELMEPA, τιμώντας τα Ψαρά, τον ιστορικό τόπο καταγωγής πολλών Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών, παρέδωσε στο Δήμαρχο τη σημαία της για να θυμίζει το πέρασμά της από το νησί.