//

H Seanergy επιτυγχάνει εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου έως και 12% μέσω της νέας πλατφόρμας routing της DeepSea Technologies

Η συνεργασία των δύο ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας, για την ανάπτυξη της καινοτόμου πλατφόρμας Pythia , θα βοηθήσει πλοιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2, στην αποφυγή δυσμενών καιρικών συνθηκών και στην παρακολούθηση και συμμόρφωση με τα ναυλοσύμφωνα.

Η DeepSea Technologies, εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων τεχνολογίας για τη ναυτιλία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), συνεργάστηκε με τη ναυτιλιακή εταιρεία Seanergy Maritime Holdings Corp. για την ανάπτυξη, δοκιμή και βελτίωση της πλατφόρμας Pythia , της πρώτης στον κόσμο τεχνολογίας σχεδιασμού διαδρομής και βελτιστοποίησης της πλοήγησης (routing), προσαρμοσμένη στο ακριβές προφίλ απόδοσης των πλοίων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η πλατφόρμα αυτή επέτρεψε στα Capesize πλοία της Seanergy να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου έως και 12%, με μέση εξοικονόμηση καυσίμου 8%, όπως καταγράφηκε σε μια σειρά ταξιδιών κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Κάθε πλοίο καταναλώνει διαφορετικές ποσότητες καυσίμου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις συνθήκες θαλάσσης, την κατάσταση της γάστρας και της μηχανής, ανά πάσα στιγμή. Όλα αυτά συνθέτουν το προφίλ απόδοσης του πλοίου, το οποίο για κάθε πλοίο είναι μοναδικό και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η Pythia  αποτελεί μια καινοτομία για τον τομέα του routing, καθώς χρησιμοποιεί εξελιγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης – βασισμένα σε μετρήσεις υψηλής συχνότητας από το πλοίο – τα οποία αναλύουν 19 διαφορετικές παραμέτρους, για να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το πλοίο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ως αποτέλεσμα της χρήσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η Pythia  αποκτά μια εξαιρετικά ακριβή κατανόηση του πλοίου και αναπτύσσει δυναμικά, εξατομικευμένα μοντέλα απόδοσης για κάθε πλοίο. Στη συνέχεια, τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των ταχυτήτων και των διαδρομών που θα πρέπει να ακολουθήσει το πλοίο για την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμου και, ως εκ τούτου, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτή η συνεργασία επαναπροσδιορίζει τα συστήματα διαχείρισης στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία, φέρνοντας μια νέα εποχή όπου οι πλοιοκτήτες μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια την πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών CO2 για κάθε διαδρομή του πλοίου τους. Η προσέγγιση αυτή μειώνει επίσης το κόστος καυσίμων για τους ναυλωτές, επιταχύνοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κλάδου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συνεργασίας, ο Ρομπέρτο Κούστας, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της DeepSea Technologies, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που η εξαιρετική συνεργασία μας με τη Seanergy οδήγησε στο να καταφέρουμε μαζί να εξελίξουμε την παραδοσιακή υπηρεσία weather routing, σε μια καινοτόμα λύση που βασίζεται στην πραγματική απόδοση του κάθε πλοίου και προσαρμόζεται στους στόχους της κάθε εταιρείας.»

«Με τη Seanergy μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου μας. Με αυτήν τη συνεργασία, δεν αναπτύσσουμε απλά μια εξελιγμένη τεχνολογία βελτιστοποίησης διαδρομής, αλλά φέρνουμε στην αγορά την πρώτη πλατφόρμα του είδους με αποδεδειγμένο ιστορικό εξοικονόμησης καυσίμων και εκπομπών CO2, που έχει την δύναμη να ωθήσει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.»

Ο κ. Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings Corp., πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με την DeepSea και η υιοθέτηση της Pythia  αποτελεί μέρος της πρωταρχικής σημασίας ESG στρατηγικής μας. H στρατηγική αυτή, η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο στοχεύουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του στόλου μας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο μέσω τεχνικών και επιχειρησιακών μέτρων, μας επιτρέπει να ενταχθούμε πλήρως στους κανονισμούς του IMO και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι οι ολοένα και πιο φιλόδοξοι στόχοι και κανονισμοί βιωσιμότητας του κλάδου μας θα καταστήσουν δύσκολη τη διαχείριση μη αποδοτικών πλοίων. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και ευέλικτοι για τους ναυλωτές μας, έχοντας πλοία υψηλής ποιότητας, συμβατά με τις διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις και πρώτης τάξεως διαχείριση στόλου. Η συνεργασία μας με την DeepSea μας έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη και ακριβέστερη κατανόηση της απόδοσης του στόλου μας και ενημέρωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων αποδοτικότητας.»

H DeepSea και η Seanergy ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2019, για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των πλοίων της Seanergy. Αρχικά, η Seanergy εγκατέστησε το σύστημα συλλογής δεδομένων και την πλατφόρμα παρακολούθησης απόδοσης Cassandra της DeepSea σε τέσσερα πλοία, αποκτώντας πρόσβαση σε πρωτοφανή επίπεδα πληροφοριών. Μετά τη σημαντική επιστροφή επί της επένδυσης που επιτεύχθηκε με την υιοθέτηση των δύο πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης της DeepSea – Cassandra και Pythia  – η Seanergy επεκτείνει την εφαρμογή τους σε ολόκληρο τον στόλο της, καθιστώντας τα πλοία της ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά στον κλάδο.