Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της πλαστικής σακούλας (3/7), η Αλόννησος, το νησί που από 1 Δεκεμβρίου 2015 την έχει καταργήσει, υπήρξε το πεδίο στοχευμένων και πολυεπίπεδων δράσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου.
Οι συγκεκριμένες δράσεις είχαν στόχο την περαιτέρω ενημέρωση πολιτών και επισκεπτών για τις συνέπειες των θαλάσσιων απορριμμάτων και κυρίως της πλαστικής σακούλας, τους στόχους και την πορεία του προγράμματος και ταυτόχρονα την άντληση ανατροφοδότησης για τον αντίκτυπο που είχε για την τοπική κοινωνία και τους τουρίστες του νησιού η μετάβαση προς την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Στο πλαίσιο αυτό, τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής (2 & 3/7) υλοποιήθηκε σε κεντρικό σημείο του λιμανιού, ανοιχτό δρώμενο στο οποίο οι περαστικοί καλούνταν με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα υλοποιηθείσες δράσεις του έργου «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και παράλληλα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτιστοποίηση της προσπάθειας. Στη δράση συμμετείχαν με προθυμία και ενδιαφέρον δεκάδες κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κοινός τόπος των σχολίων και προτάσεων που συγκεντρώθηκαν ήταν η ανάγκη διεύρυνσης της κατάργησης πλαστικής σακούλας και η υιοθέτηση και από άλλες περιοχές του καλού παραδείγματος της Αλοννήσου. Ιδιαίτερα οι επισκέπτες άλλων χωρών, στις οποίες η πλαστική σακούλα έχει εδώ και χρόνια απομακρυνθεί, έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το νησί που επισκέπτονταν πρωτοστατεί στην κατάργηση της εν λόγω συσκευασίας και ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα. Παράλληλα, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για την άμεση υλοποίηση του μέτρου, κυρίως σε σχέση με την ανάγκη διασφάλισης εναλλακτικών συσκευασιών που θα αντικαταστήσουν την πλαστική σακούλα στη μεταφορά των προϊόντων. Στο περιθώριο του συγκεκριμένου δρωμένου, υλοποιήθηκαν και διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, τα οποία ενημερώθηκαν για τη θαλάσσια ρύπανση και τις επιπτώσεις της, μέσα από ευφάνταστες κατασκευές και παιχνίδια.
Στη διάρκεια των διήμερων δράσεων, η τοπική Επιτροπή Συντονισμού, που είχε προταθεί μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και συστάθηκε σε προηγούμενο στάδιο του προγράμματος, επισκέφθηκε καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και διένειμε αυτοκόλλητα σήμανσης με τα οποία σηματοδοτήθηκε η υποστήριξή τους, αλλά και η πρακτική συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία κατάργησης της πλαστικής σακούλας.
Τέλος, στις δράσεις του διημέρου συμπεριλήφθησαν καθαρισμοί των ακτών του νησιού Περιστέρα, που βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Οι συγκεκριμένες δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν και τις δύο μέρες, υπήρξαν αποκαλυπτικές για τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων σε ένα ακατοίκητο νησί και κατ’επέκταση για το τεράστιο ρυπαντικό φορτίο που βρίσκεται στις θάλασσές μας.
Το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa. |