Γ. Βλάχος Πρόεδρος ΠΕΠΕΝ: “Η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να παραμείνει δημόσια”

 

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 14 Ιανουαρίου η εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ένωσης πλοιάρχων. Πρίν ξεκινήσει η εκδήλωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα τη χρονιά που πέρασε αλλά και για τα πρόσφατα θύματα της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Γιώργος Βλάχος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης η οποία πρέπει να παραμείνει δημόσια και να στηριχθεί από την πολιτεία έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης.

Τελικά, αν υπάρξουν κι άλλοι αξιωματικοί στην αγορά εργασίας, από την στιγμή που δεν αξιοποιούνται από τα ελληνόκτητα πλοία, θα οδηγηθούν προς ξένες εταιρείες, εκεί που τους εκτιμούν και αναγνωρίζουν την αξία τους” ανέφερε.
Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να παρέχεται σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς και φοιτητικό, εκ πτωτικό πάσο για τις συγκοινωνίες, όπως παρέχονται και στους σπουδαστές των άλλων ιδρυμάτων.« Δεν μπορεί ένα ανώτερο ίδρυμα να τυγχάνει όλων των πιο πάνω και όχι η ΑΕΝ. Δεν γίνεται κύριοι υπουργοί, τα παιδιά των ΑΕΝ που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, να σιτίζονται στην εκκλησία και να μην ενδιαφέρεται κανείς» είπε και απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς τους είπε ότι «δεν γίνεται τα παιδιά των ΑΕΝ που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα να σιτίζονται από την εκκλησία και να μην ενδιαφέρεται κανείς».
Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απαξίωση των ΚΕΣΕΝ καθώς το υπάρχων εκπαιδευτικό προσωπικό καλείται να καλύψει τα τεράστια διδασκαλικά κενά καθώς δεν γίνονται πλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών στα ΚΕΣΕΝ.

Αναφορά έκανε και για την αύξηση της φορολογίας των ναυτικών αλλά και για την επίθεση στις συντάξεις.

Ένας συνταξιούχος πλοίαρχος σε ετήσια βάση(αρχής γενομένης από το καταστροφικό 2009 έως σήμερα) έχει χάσει το 60% του ποσού που ελάμβανε κατά μέσο όρο. Και μάλιστα την στιγμή που οι ασφαλιστικές κρατήσεις των εν ενεργεία παραμένουν στα ύψη. «Προφανώς χτυπούν αυτούς που έχουν προσφέρει τα μέγιστα προς όφελος αυτών που έχουν προσφέρει τα ελάχιστα ή τίποτα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βλάχος επισήμανε το πρόβλημα ου αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των σχολών εμπορικού ναυτικού που δεν είναι άλλο από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στο να βρουν πλοίο για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια.

φωτογραφία: pepen.gr