Φώτης Κουβέλης: «Ανάπτυξη με δίκαιο και ανθρώπινο περιεχόμενο»

Φώτης Κουβέλης
Στην αναγκαιότητα  αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στην εφαρμογή πολιτικών, που θα οδηγούν στην ανάπτυξη με δίκαιο και ανθρώπινο περιεχόμενο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση -κοπή Βασιλόπιτας- του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
  Ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε παράλληλα τον κόσμο του εφοπλισμού και της ναυτιλίας, να προχωρήσει και αυτός στα απαραίτητα βήματα προς τη συγκεκριμένη  κατεύθυνση.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού.
  «Κυρίες  και κύριοι σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και δημιουργία και καλή χρονιά στους  ναυτικούς μας με καλά και ασφαλή ταξίδια.
  Εύχομαι  το 2019 να αποτελέσει μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα  γίνουν πιο σαφή και ευδιάκριτα τα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής δραστηριότητας, που αποτελεί ένα σημαντικό μέγεθος για τη συνολική ανάπτυξη της  χώρας.
   Και ο συγκεκριμένος στόχος  τίθεται σήμερα πιο έντονα, πιο επιτακτικά, τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, έχοντας αφήσει πίσω τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της περιθωριοποίησης μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.
   Σήμερα, υπάρχουν αναμφισβήτητα οι προϋποθέσεις,   προκειμένου  οι πολίτες να πάρουν πίσω αυτά που τους αφαιρέθηκαν αλλά και η χώρα να βρεθεί στη θέση που της αξίζει στο περιφερειακό και στο διεθνές περιβάλλον.
  Αυτή η προσπάθεια, δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά ούτε μπορεί να είναι υπόθεση μόνο ορισμένων κοινωνικών εταίρων.
  Οφείλει να είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Το ουσιαστικό ερώτημα όμως που τίθενται, με βάση και την πρόσφατη , οδυνηρή εμπειρία για το λαό και τη χώρα, είναι το εξής:
   Θα βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο, με το ίδιο παραγωγικό μοντέλο;
  Μπορούμε να συνεχίσουμε  στον ίδιο δρόμο; Ασφαλώς και όχι. Η υπόθεση της ανάπτυξης, με δίκαιο και με ανθρώπινο περιεχόμενο είναι υπόθεση όλων μας.
  Η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει στα πρόσωπα των ναυτικών μας, του εφοπλισμού και της ναυτιλίας ευρύτερα, τους ανθρώπους εκείνους που με σκληρή δουλειά, με μεθοδικότητα και με προσήλωση  σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, κατάφεραν να αναδείξουν στις υψηλότερες θέσεις του κόσμου, την ελληνική ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα.
  Χρειάζονται όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα.
  Η Πολιτεία με την ενίσχυση των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού τόσο σε μόνιμο προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή και με τη συνδρομή του Ναυτικού Επιμελητηρίου αλλά και με τη δημιουργία νέων Σχολών, δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τη  δημόσια ναυτική  εκπαίδευση και για τη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών του Εμπορικού μας Ναυτικού.
  Επιτρέψτε μου να κάνω ειδική την αναφορά στη σημαντική παρουσία του Ναυτικού Επιμελητηρίου, του Προέδρου του και όλων των στελεχών του, που χρήσιμα, αποτελεσματικά  και υπεύθυνα, υπηρετούν και προάγουν το έργο του Υπουργείου Ναυτιλίας.
  Θα θέλαμε από τον κόσμο του εφοπλισμού και της ναυτιλίας, να προχωρήσει και αυτός σε βήματα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της  χώρας».
  Στην ανάπτυξη της  χώρας , που δεν θα αποτελεί κενό γράμμα αλλά θα συνδέεται  με την ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αλλά και με  την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.
  Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι ανοικτό  σε ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στον κοινά επιδιωκόμενο σκοπό, που είναι η ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας και η αναγέννηση της πατρίδας μας.
  Σας  εύχομαι και πάλι καλή χρονιά. Κάθε καλό.