«Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας: πέντε πόλεις φιλοξενίας, πέντε θαλάσσιες»

 

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν κάθε χρόνο και μέχρι το 2019 την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας (European Maritime Day). Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, στην πόλη του Πειραιά, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό δυόμισι χιλιάδες χρόνια ναυτικής ιστορίας στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας θα ταξιδέψει στη Μάγχη (Πούλ, Μεγάλης Βρετανίας), το 2017 στην Βαλτική (Τούρκου, Φιλανδίας), το 2018 στη Μαύρη Θάλασσα (Μπουργκάς, Βουλγαρίας) και το 2019 στον Ατλαντικό (Λισσαβόνα, Πορτογαλίας).

 

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της απόφασης, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ. Η επιλογή των πόλεων που θα φιλοξενήσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας αποτυπώνει την ποικιλομορφία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ευρώπης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κράτη μέλη για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους και ελπίζω ότι η ημέρα αυτή θα συνεχίσει για πολλά χρόνια στο μέλλον να αποτελεί σύμβολο επιτυχημένης ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.»

Κάθε χρόνο από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας είναι η γιορτή της ναυτικής κοινότητας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ναυτικής οικονομίας. Την 20η Μαΐου κάθε χρόνου, η ημέρα αυτή φέρνει σε επαφή τους πολίτες, τους δημόσιους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Φέτος, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βαλέτα (Μάλτα), συγκεντρώνοντας περισσότερους από 850 συμμετέχοντες και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Την επόμενη χρονιά θα φιλοξενηθεί στη Βρέμη (Γερμανία) και θα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και τις τεχνολογίες.