Επενδύσεις ύψους €67.4δις στο δια θαλάσσης εμπόριο αποφάσισε η ΕΕ

Την απόφαση της για επενδύσεις ύψους 67.4 δις ευρώ στην ανάπτυξη του δια θαλάσσης εμπορίου και των λιμανιών μέχρι το 2030 ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Οι επενδύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Trans-European Transport Networks (TEN-T) και αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού προϋπολογισμού 700δις ευρώ που θα διατεθεί για τη βελτίωση των δικτύων μεταφορών στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να προωθήσει το μοντέλο της διατροπικής μεταφοράς, με συνδυασμό όλων των διαθέσιμων μεταφορικών μέσων –φορτηγών, τραίνων, πλοίων, αεροπλάνων- με διττό στόχο, αφενός τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές, αφετέρου την αποσυμφόρηση των οδικών αρτηριών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η προαναφερόμενη επένδυση θα αφορά σε 621 πρότζεκτ τα οποία θα σχετίζονται με ένα ή περισσότερα από τα 104 κεντρικά λιμάνια και θαλάσσιους δρόμους του διευρωπαϊκού δικτύου.

Η επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc ανέφερε χαρακτηριστικά : «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη του δικτύου μέχρι το 2030, ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μεταφορά επιβατών και αγαθών στην ΕΕ. Για να βγούμε από την κρίση, χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη και μια ενιαία αγορά χωρίς σύνορα.»

naftikachronika.gr