Ενοποιείται το ΝΑΤ με το ενιαίο ταμείο εργαζομένων

 

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Διοίκησης της ΠΝΟ με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

Στα πλαίσια της σύσκεψης ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤ θα ενοποιηθεί από 1/1/2016 με το ενιαίο ταμείο εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το ΚΕΑΝ έχει ήδη ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ από 1/9/2015 και για τα Ταμεία Πρόνοιας αναμένεται νέος υπολογισμός των εφάπαξ παροχών με στόχο την μείωσή τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η οργανωτική αυτή ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων είναι μνημονιακή δέσμευση και αποτελεί ειλημμένη κυβερνητική απόφαση.

Παράλληλα παρουσίασε τους άξονες και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για τις επιχειρούμενες αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία και για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών.

Υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και κουαρτέτο έχουν συμφωνήσει ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να καταργήσουν τα ελλείμματα των ταμείων ενώ οι δανειστές δεν μπορούν να χρηματοδοτούν στο εξής τα ελλείμματα και η κυβέρνηση δεν έχει άλλους πόρους ή κονδύλια για να καλύψει την δαπάνη αυτή και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του συστήματος με μειώσεις και περικοπές συντάξεων, επικουρικών, του εφάπαξ και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών!!!

Σημείωσε ότι ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία παράγουν ελλείμματα που ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει και να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της!!!

Αναφορικά με τα όρια ηλικίας ανέφερε ότι το γενικό πλαίσιο είναι συμφωνημένο στα 62 και 67 έτη!!!

Σχετικά με τα βαριά και ανθυγιεινά που ισχύει το 60ο έτος ηλικίας για θεμελίωση της σύνταξης άφησε ανοικτό το τι θα γίνει με τους Ναυτικούς λέγοντας ότι θα εξετασθούν οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματοςχωρίς σε καμιά περίπτωση να αποκλείσει νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας…

Μιλώντας ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην σύσκεψη μεταξύ των άλλων υπογράμμισε τα παρακάτω:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την αποδοχή της συμφωνίας (τρίτο μνημόνιο) με τους τοκογλύφους δανειστέςυπέγραψε την καταδίκη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και του συνόλου των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κατήγγειλε ως πολιτική αθλιότητα και ασύστολο ψεύδος τον ισχυρισμό του κ. Κατρούγκαλου ότι η ευθύνη για την κρίση και κατάρρευση του ΝΑΤ οφείλεται στην συνταξιοδότηση των 21 πολιτικών προσφύγων….
Επεσήμανε ότι οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημαολοκληρώνουν την κατεδάφιση των συντάξεων, των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών.

Επίσης κατήγγειλε ότι οι αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα επιδεινώνουν δραματικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και συνιστούν θανάσιμο πλήγμα για την ασφάλεια και τις θέσεις απασχόλησης των Ναυτικών.

Υπογράμμισε ότι η επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση για τις 2-3 Νοέμβρη 2015 και η προοπτική συνέχισης αποτελούν την αγωνιστική απάντηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική των τοκογλύφων δανειστών και του πολιτικού υπηρετικού προσωπικού τους στην χώρα μας που προωθεί και υλοποιεί τα συμφέροντά τους.

Τόνισε ότι μέσα στο βασικό πλαίσιο των αιτημάτων μας είναι η μη ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ – ΟΛΘ, της δημόσιας περιουσίας και των παραγωγικών δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους και διεκδικήσεις.

Τέλος ανέφερε το νέο και τα παλιά μνημόνια και τα βάρβαρα μέτρα που παράγουν για τον λαό και τους εργαζόμενους δεν θα κριθούν από την όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλήαλλά από τους αγώνες και την δράση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των μικρομεσαίων αγροτών και των φτωχών μαζικών στρωμάτων.Όποιος σπέρνει άνεμους θα θερίσει θύελλες!

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος                              Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος