Οι Έλληνες δεν πάνε (ούτε φέτος) διακοπές

διακοπες
Οι Έλληνες δεν πάνε (ούτε φέτος) διακοπές

Διακοπές… στο σπίτι και στην καλύτερη περίπτωση σε εξοχικά ή σε φίλους και συγγενείς προβλέπονται και φέτος για τους περισσότερους Έλληνες, με ξενοδόχους και επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για περαιτέρω, μεγαλύτερη συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι εγχώριοι ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν κάποιο παραθεριστικό προορισμό και θα μείνουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν θα ξεπεράσουν το 1,2 εκατ., ενώ παράλληλα όσοι επιλέξουν τελικά να κάνουν διακοπές, μειώνουν τόσο τις ημέρες παραμονής, όσο και τα έξοδά τους.

Μετά από μια κακή περσινή χρονιά για τον εγχώριο τουρισμό, που επιδεινώθηκε αισθητά από την επιβολή των capital controls και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που επακολούθησε, οι συνθήκες για την πραγματοποίηση έστω και ενός ολιγοήμερου ταξιδιού δεν είναι ούτε αυτή τη φορά ευνοϊκές: η αύξηση του ΦΠΑ σε καταλύματα, εστίαση και μεταφορές, η μειωμένη οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων, αλλά και η αναμονή των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ βάζουν πρόωρο τέλος στα καλοκαιρινά σχέδια.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως την τελευταία εξαετία οι δαπάνες των Ελλήνων για διακοπές έχουν μειωθεί πάνω από δύο δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα ταξίδια των Ελλήνων μειώθηκαν στο εσωτερικό της χώρας κατά 45%.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ, η οποία δείχνει πως φέτος οκτώ στους δέκα Έλληνες δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν, ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα μόλις δύο στους δέκα αναφέρουν ότι θα διαμείνει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο.

Παρά το γεγονός πως σε πολλούς προορισμούς οι τιμές των δωματίων έχουν μειωθεί (ειδικά στα νησιά του ανατ. Αιγαίου, όπως Λέσβος, Χίος, Σάμος και Κως, που έριξαν κι άλλο τις τιμές λόγω μείωσης της ζήτησης εξαιτίας του προσφυγικού, με τις τιμές για ένα δίκλινο να ξεκινούν αυτή την περίοδο από τα τριάντα ευρώ), το κόστος των διακοπών παραμένει απαγορευτικό για τα μέσα εισοδήματα, αν συνυπολογιστούν και τα εισιτήρια μεταφοράς.

Από την άλλη βέβαια, δεν λείπουν οι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι την ζήτηση του Ιουλίου και του Αυγούστου και το υψηλό αριθμό των ξένων επισκεπτών, κυρίως σε προορισμούς με περιορισμένο αριθμό κλινών, κρατούν υψηλά τις τιμές.

Καλύτερα οδικώς

Όλο και μεγαλύτερη προτίμηση φαίνεται πάντως να σημειώνουν οι προορισμοί που είναι εύκολα προσβάσιμοι με το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με έρευνα της Trivago και τις προτιμήσεις των Ελλήνων το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, Σύβοτα, Ναύπλιο, Τολό, Καλαμάτα και Πόρτο Χέλι βρίσκονται μέσα στη 15αδα της κατάταξης, με την πρωτιά πάντως στο στις προτιμήσεις να κερδίζουν τα Χανιά. Αισθητή είναι όμως η απουσία της Μυκόνου και της Σαντορίνης, τόσο από την περσινή, όσο και από τη φετινή κατάταξη.

 

Πηγή: capital.gr

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr