Μία… πρόβα για την επικείμενη απόκτηση ενός νέου ωκεανογραφικού από το ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να γίνει στο λιμάνι του Ηρακλείου την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που θα γίνει πάνω στο γαλλικό ερευνητικό σκάφος “R/V Pourquoi pas” του γαλλικού ερευνητικού κέντρου “Ifremer”, το «όχημα» της ερευνητικής αποστολής, στην οποία μετέχουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν το «παρών» ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο λιμενάρχης Ηρακλείου.
Υπενθυμίζεται πως η απόκτηση ενός νέου ωκεανογραφικού είχε ανακοινωθεί από τον κ. Φωτάκη τους προηγούμενους μήνες. Από τα Χανιά, στις 21 Ιανουαρίου, κατά την ανακοίνωση ίδρυσης του νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας που γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πρόκειται να διατεθεί ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ για στοχευμένη έρευνα σε θέματα κλιματικής αλλαγής με τη δημιουργία σχετικού εθνικού δικτύου.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει προβλεφθεί και η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους για θαλάσσια έρευνα που θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ. Πρόκειται για μία ολιστική συστηματική προσέγγιση στον τομέα «Ενέργεια – Κλιματική αλλαγή».
Ελλάδα-Γαλλία συμμαχία
Η επικείμενη ωκεανογραφική αποστολή χρηματοδοτείται από τη γαλλική κυβέρνηση. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού πλόα PERLE-2 της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 ενώ έχει προηγηθεί μία ακόμα αποστολή το περασμένο φθινόπωρο.
«Σκοπός της αποστολής είναι να μελετήσει κάποια ιδιαίτερα ωκεανογραφικά χαρακτηριστικά της Ανατολικής Μεσογείου, της λεγόμενης Λεβαντίνης θάλασσας, από το Ισραήλ ως την Κρήτη», αναφέρει στην «Π» ο κ. Άρης Καραγεώργης, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.
Όπως εξηγεί, στη συγκεκριμένη θέση παρατηρούνται ενδιαφέροντα φαινόμενα σε σχέση με τις θαλάσσιες μάζες που δημιουργούνται , πώς ταξιδεύουν προς τα δυτικά, πώς γίνεται η ανανέωση των νερών από την επιφάνεια μέχρι τον πυθμένα και τι επιπτώσεις έχουν στη βιολογία, την οικολογία, τη ζωή και την εξέλιξη της θάλασσας.
Η συγκεκριμένη αποστολή έχει πολλά θεματικά αντικείμενα και χρησιμοποιεί ό,τι καλύτερο υπάρχει από άποψη τεχνολογίας.
Η προηγούμενη αποστολή κινήθηκε νότια της Κρήτης στο Κρητικό Πέλαγος, έγιναν αρχικές μετρήσεις και τοποθετήθηκε μία υποδομή που θα αξιολογηθεί στο επικείμενο ταξίδι.
Θα… σαλπάρουν 40 επιστήμονες, οι δέκα από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Η αποστολή θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαρτίου. Η αποστολή θα διενεργηθεί με αφετηρία και λήξη στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Ο κ. Καραγεώργης αναφέρει πως στην περιοχή της έρευνας έχει εντοπιστεί ένα φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, σε σχέση με τον τρόπο που κυκλοφορούν τα βαθιά νερά μέσα στη Μεσόγειο, την κυκλοφορία των υδάτων και τις βιολογικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Θα μελετηθεί ένα κομμάτι στο κρητικό πέλαγος και ένα αρκετά μεγαλύτερο κομμάτι από την Κρήτη ως την Αίγυπτο.
Θα ποντιστεί μία συστοιχία μόνιμη που θα μείνει ένα χρόνο στον πυθμένα και θα μετράει ρεύματα, αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία θα συλλέξουν οι επιστήμονες και θα γίνουν αναλύσεις.
Η ερευνητική αποστολή περιλαμβάνει συλλογή φυσικών, χημικών, βιολογικών και οπτικών δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον με στόχο την μελέτη των φυσικών και βιοχημικών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μετρήσεις/δειγματοληψίες που θα γίνουν στην αποστολή θα συνδυαστούν με συλλογή δεδομένων από αυτόνομους πλωτήρες (Gliders, Argo) που ανήκουν σε γαλλικά ερευνητικά κέντρα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Προσθέτως θα ποντιστεί διάταξη με φυσικοχημικούς αισθητήρες και ιζηματοπαγίδες σε σημείο νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το σύνολο των ως άνω δράσεων αποτελεί καινοτόμο προσπάθεια που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής έρευνας.
Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκτός από τους Έλληνες ερευνητές και διακεκριμένοι επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ.
patris.gr