Ελευθερώθηκε το Arctic Sunrise από τη Ρωσική “φυλακή”

Το πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace έχει ήδη αναχωρήσει από τη Ρωσία μετά από διάστημα περισσότερο των 10 μηνών μετά την ακινητοποίηση του από τις ρωσικές αρχές κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας ενάντια στις γεωτρήσεις στην αρκτική.

Το MV Arctic Sunrise, έχει ήδη αναχωρήσει από το λιμάνι της πόλης του Μουρμάνσκ και τώρα πλέει για την έδρα του, το Άμστερνταμ όπως ανέφερς η Greenpeace.

Το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν είχε χρησιμοποιηθεί από ακτιβιστές της Greenpeace σε διαμαρτυρία ενάντια υπεράκτιες γεωτρήσεις στην πλατφόρμα της Gazprom, Prirazlomnaya που βρίσκεται στη θάλασσα Pechora.

Μετά από αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ των ακτιβιστών και της ομάδας ασφαλείας της εξέδρας, το Arctic Sunrise και το 30μελές πλήρωμά του, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο Μουρμάνσκ. Οι ακτιβιστές, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «Arctic 30″, αρχικά αντιμετώπισαν κατηγορίες για πειρατεία και στη συνέχεια τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκησης ως και 7 χρόνια με βάση κατηγορίες για “χουλιγκανισμό“. Όλες οι κατηγορίες έναντιων και των 30 ακτιβιστών, τελικά αποσύρθηκαν από τη Ρωσία το Δεκέμβριο.

Το MV Arctic Sunrise απελευθερώθηκε στις 6 Ιουνίου, μετά από απόφαση Ερευνητικής Επιτροπής, της Ρωσίας. Πλήρωμα της Greenpeace επέστρεψε στο πλοίο στις 27 Ιουνίου για να ξεκινήσει την προετοιμασία του πλοίου για τον απόπλου του. Η δήλωση της Greenpeace, αναφέρει ότι το σκάφος βρέθηκε σε κατάσταση εγκατάλειψης κατά την άφιξη του πληρώματος στο Μουρμάνσκ, με τα συστήματα πλοήγησης, τις επικοινωνίες και τα συστήματα ασφαλείας, είτε να έχουν αφαιρεθεί ή να έχουν καταστραφεί.

Το Arctic Sunrise αναμένεται να αφιχθεί στο Άμστερνταμ στις αρχές Αυγούστου. Η Greenpeace αναφέρει ότι σκάφος θα υποβληθεί σε εκτεταμένες επισκευές, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην αποστολή προστασίας της Αρκτικής από τις “απερίσκεπτες” ενέργειες των εταιρειών πετρελαίου.

foto: Dimitri Sharomov / Greenpeace