Εκδήλωση nautilia.gr στο ΕΓ/ΟΓ ΕΛΥΡΟΣ.

NAUTILIA LOGO final colors

Εκδήλωση με θέμα «το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας» διοργάνωσε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στο ΕΓ/ΟΓ ΕΛΥΡΟΣ της ΑΝΕΚ LINES στον Πειραιά, η ενημερωτική ναυτιλιακή ιστοσελίδα nautilia.gr. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν επιχειρηματικοί παράγοντες της ακτοπλοΐας, αλλά και εκπρόσωποι νησιωτικών φορέων, το σύνολο των οποίων αφού αναγνώρισε σημαντικές ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ακτοπλοϊκός κλάδος, συμφώνησε στο κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο που επιτελούν τα επιβατηγά πλοία συνδέοντας τη νησιωτική περιφέρεια με το ηπειρωτικό κέντρο.

Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ Lines κ. Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης το πρόβλημα που εντοπίζεται στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, εδράζεται σε τρεις βάσεις: στην κρατική αδιαφορία, στην αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα να παράσχει επαρκή χρηματοδότηση στον κλάδο και στη δραματική συρρίκνωση των εσόδων των εταιρειών εξαιτίας της μείωσης της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων. «όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική ακτοπλοΐα η οποία επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την έλλειψη κρατικής μέριμνας και επιχορήγησης που ωστόσο παρέχεται απλόχερα σε άλλους κλάδους των μεταφορών όπως οι αστικές συγκοινωνίες και οι σιδηρόδρομοι. Από την άλλη εμείς είμαστε ο μόνος κλάδος όπου το 50% του κόστους των εισιτηρίων που πληρώνουν οι επιβάτες πηγαίνει στο κράτος» τόνισε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχιπλοίαρχος της ΑΝΕΚ κ. Σταύρος Αγγελιδάκης ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη βοήθεια του επιβατικού κοινού ώστε οι ελληνικές εταιρείες να παραμείνουν στο χώρο. Εκ μέρους των νησιωτικών φορέων τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλάδων κ. Πασχάλης Συρίγος, ο οποίος αφού προηγουμένως επισήμανε την οφειλή της Πολιτείας να παρέχει στα νησιά όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη συγκοινωνία τους, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επιτελούν οι έλληνες καπεταναίοι το έργο τους, εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών και της κακής κατάστασης που έχει περιέλθει ένας μεγάλος αριθμός λιμανιών. «Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν κοινωνικό έργο προς τα νησιά μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της μειωμένης επιβατικής κίνησης. Η Πολιτεία από την πλευρά της όμως δείχνει να αδιαφορεί διατηρώντας στους ναύλους το 23% ΦΠΑ, όταν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ είναι μόλις 6%» κατέληξε ο κ Συρίγος. Να σημειώσουμε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν στελέχη, αλλά και αξιωματικοί της ΑΝΕΚ, μέλη του πληρώματος του πλοίου Έλυρος, ενός από τα πλέον σύγχρονα, γρήγορα, ασφαλή και φιλικά προς τον επιβάτη πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Πιο συγκεκριμένα, στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ΑΝΕΚ Lines προσφέρθηκε μία πυρογραφία, για την προσφορά του στην ανάδειξη της ΑΝΕΚ ως μία από τις κορυφαίες ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες. Την απονομή έκανε ο επικεφαλής και διαχειριστής του nautilia.gr κ. Νίκος Μαρούλης. Επίσης τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στον αρχιπλοίαρχο της ΑΝΕΚ κ. Σταύρο Αγγελιδάκη, στον αρχιμηχανικό της ΑΝΕΚ κ. Αναστάσιο Παστρικάκη, στην Διευθύντρια Μάρκετινγκ της κρητικής εταιρείας κ. Ειρήνας Σίμου, στον Πλοίαρχο του Έλυρος κ. Ευστράτιο Καβρό, στον Α΄ Μηχανικό του Έλυρος κ. Παναγιώτη Γεροντή και στον Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο του Έλυρος κ. Γεώργιο Διονυσόπουλο.

   DSC 0051  DSC 0072

   DSC 0075  DSC 0073

   DSC 0084  DSC 0087

   DSC 0062